Uganda za homoseksualce uvaja smrtno kazen

ByAna Koren

21. aprila, 2023
Foto: Pexels

Uganda za homoseksualce uvaja smrtno kazen

Uganda za homoseksualce uvaja smrtno kazen. Predsednik Ugande Yoweri Museveni je zavrnil podpis kontroverznega zakona, po katerem je homoseksualnost kaznovana s smrtjo. Predsednik namreč zahteva, da se zakon vrne v parlament, da bi ga še zaostrili.

Odločitev so sporočili po srečanju predsednika s predstavniki vladajoče stranke, ki so sklenili, da bodo zakon “s predlogi za izboljšave” vrnili v državni zbor.

Glavni svetovalec Denis Hamson Obua je dejal, da se je predsednik načeloma strinjal s podpisom zakona.

“Preden bo to storjeno, se tudi strinjamo, da bo predlog zakona prišel nazaj, da bi okrepil nekatere določbe v skladu z našimi najboljšimi praksami,” je povedal po srečanju.

Obua je dejal, da se bo predsednik Museveni v torek sestal s parlamentarnim odborom za pravne in parlamentarne zadeve, da bi pripravili predloge sprememb.

Predsednik ima 30 dni časa, da podpiše razvpiti zakon, ga pošlje nazaj v parlament v revizijo ali vloži veto in obvesti predsednika parlamenta. Zakon pa lahko začne veljati tudi brez soglasja predsednika, če ga predsednik dvakrat vrne v obravnavo DZ.

Smrtna in dosmrtna kazen za homoseksualne odnose, 14 let za “poskus”

Sedanji osnutek zakona za homoseksualne odnose predvideva smrtno in dosmrtno ječo, do 14 let za “poskus homoseksualnosti” in 20 let za “novačenje, spodbujanje in financiranje istospolnih dejavnosti”.

Prejšnja različica predloga zakona je požela številne mednarodne kritike. Ugandsko ustavno sodišče jo je kasneje zaradi postopkovnih razlogov zavrglo. V Ugandi, konservativni krščanski vzhodnoafriški državi, je homoseksualnost že kaznovana z zakonom.

Predlog zakona, ki ga je visoki predstavnik ZN za človekove pravice Volker Türk prejšnji mesec označil za šokantnega in diskriminatornega, je 21. marca skoraj soglasno sprejelo 389 poslancev.

Predsednik Museveni trdi, da se njegova vlada poskuša upreti prizadevanjem Zahoda za normalizacijo tega, kar imenuje odstopanja. “Zahodne države bi morale prenehati izgubljati čas človeštva s poskusi vsiljevanja svojih praks drugim ljudem,” je dejal.

Afriški znanstveniki: Homoseksualnost je normalna in naravna različica

Ta teden je skupina vodilnih znanstvenikov in akademikov iz Afrike in vsega sveta pozvala Musevenija, naj na zakon vloži veto. V pismu navajajo, da je homoseksualnost normalna in naravna različica človeške spolnosti.

V odgovor na poziv Musevenija k znanstvenemu in medicinskemu mnenju o homoseksualnosti so avtorji pisma zapisali: “Znanost o tej temi je kristalno jasna.”

“Biti gej je naravno in normalno, kjer koli na svetu se to zgodi. Spolna usmerjenost ne pozna meja. Kljub retoriki homoseksualnost ni škodljiva zahodna dobrina,” je dejala profesorica Glenda Gray, predsednica Južnoafriškega sveta za medicinske raziskave.

“Če kaj, je homofobija, ki jo sponzorira država, neafriška in je v nasprotju z načeli ubuntu [človečnost do drugih], ne pa homoseksualnost,” je dejala.

Duhovnik: Ustanoviti je treba rehabilitacijske centre

Odločitev o vrnitvi zakona v parlament je povzročila mešane odzive, borci za človekove pravice pa so pozvali k njegovi zavrnitvi.

Predlagatelji zakona so novi predlog zakona pozdravili.

“Uvedba amnestije za tiste, ki prostovoljno opustijo sodomijo, je dober korak. In vključitev v zakonodajo rehabilitacijskega načrta, vključno z rehabilitacijskimi centri. Oba amandmaja sta humana in legitimna,” je dejal pastor Martin Ssempa, eden glavnih zagovornikov zakona.

vir Foto: Pexels