Uganite, katerih delov telesa ne umivamo dovolj pogosto?

ByAna Koren

15. januarja, 2023

Katerih delov telesa ne umivamo dovolj?

Ali veste katerih delov telesa ne umivamo dovolj? Že v otroštvu nas učijo, da se je za osnovo telesne higiene potrebno vsak dan tuširati. Po raziskavi, ki jo je nedavno objavil Inštitut Ifop, je tri četrtine Francozov (76 odstotkov) odgovorilo, da si vsak dan umivajo celotno telo, približno tako kot njihovi sosedje Nemci (77 odstotkov), Angleži (68 odstotkov) nekoliko manj čisti pa so Italijani (53 odstotkov).

Se tuširati ali se ne tuširati vsak dan, to je sedaj vprašanje!

Pretirano umivanje odstrani naravna olja, ki se nahajajo na koži in vsebujejo dobre bakterije. Dr. Brandon Mitchell z Univerze George Washington pravi, da dobre bakterije vplivajo na človeški imunski sistem in dodaja, da je dovolj tuširanje enkrat ali dvakrat na teden.

Zdravnica Jen Caudle pa je odkrila povsem drugačno težavo. Na TikToku je s svojimi sledilci delila videoposnetek, v katerem pojasnjuje, katerih delov telesa si ne umivamo dovolj pogosto, čeprav se tuširamo vsak dan!

Zanemarjeni deli telesa

Na samem vrhu seznama je popek. Popek je del telesa, ki ga pri umivanju najpogosteje zanemarimo, a bi mu moramo posvetiti dodatno pozornost, da ga temeljito očistimo.

Marsikdo med umivanjem preskoči tudi ušesa, torej njihovo konico, pa tudi ušesno mečico in predel za ušesi, česar nikakor ne bi smeli početi.

Jen Caudle priporoča, da si še posebej umijete ta del telesa. Če si podrgneš uho, ga zavohaš in je vonj odvraten, pomeni, da si ga že nekaj časa nisi umil.

Umazanija pod nohti

Tudi nohti so pogosto zanemarjeni predeli, pod katerimi se lahko nabere veliko umazanije, zato jih je treba dobro zdrgniti.

Dilema pri umivanju nog

Zdravnica je odgovorila na večno vprašanje. Če milo samo teče po vaših nogah, ali to pomeni, da so čiste? Odgovor je, uganili ste, negativen. “Ja, res si moraš umiti noge,” je rekla. Opozorila je tudi, da je treba posebno pozornost nameniti prstom na nogah in prostoru med njimi, da preprečimo celo vrsto možnih okužb.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Različne vrste prhljaja in kako se ga znebiti

Tako kot različni lasje in koža je tudi prhljaja več vrst. Za prhljaj so značilne predvsem bele luske v laseh, spremljajo pa ga simptomi, kot sta vnetje in srbeče lasišče. Prhljaj je nadležna težava z lasmi, a jo je mogoče zdraviti.

Toda kako ugotoviti, kakšno vrsto prhljaja imate?

Različni dejavniki lahko povzročijo prhljaj. Manifestira se lahkona različne načine, kar je treba razumeti pred začetkom zdravljenja. V tem članku so razložene različne vrste prhljaja in kako jih zdraviti. Nadaljujte z branjem… tukaj.