Po besedah predsednice sveta Irme Gubanec ima UKC Ljubljana v prvih petih mesecih poslovanja za skoraj 24 milijonov evrov minusa.

Potem, ko je vlada konec junija zamenjala člane svetov devetih bolnišnic, se je svet Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na seji v novi zasedbi sestal prvič.

Novi predstavniki ustanovitelja so Irma Gubanec, Tomaž Slana, Milena Kramar Zupan, Igor Alfirević, Petra Jereb in Suzana Bolčič Agostini. Predstavniki zaposlenih ostajajo Marko Jug, Martin Čeh in Marko Turenšek, prav tako predstavnik mesta Ljubljana Rudi Dolšak in predstavnik uporabnikov Samo Fakin

Za predsednico sveta zavoda so izvolili Irmo Gubanec. Irma Gubanec je nekdanja predsednico uprave časopisne hiše Delo in nekdanja članica uprave Luke Koper.

Med drugim se je svet zavoda seznanil tudi s poslovanjem v prvih petih mesecih tega leta. UKC Ljubljana je obdobje zaključil s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 23,9 milijonov evrov.

UKC Maribor v prvih petih mesecih letos s tremi milijoni evrov minusa

Univerzitetni klinični center Maribor je po prvih ocenah od januarja do maja letos posloval s presežkom odhodkov nad prihodki v višini nekaj manj kot 3,3 milijona evrov. Slednje predstavlja nekaj več kot dva odstotka skupnih prihodkov. Po napovedih direktorja Antona Crnjaca bodo poslovanje do konca leta uravnotežili.

Z oceno poslovanja je uprava danes seznanila svet zavoda, v katerem je vlada zamenjala vseh šest predstavnikov države. Po novem ga vodi nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder.

Crnjac je članom sveta zavoda predstavil nujne investicije. V pričakovanju novega vala epidemije covida-19 načrtujejo postavitev kontejnerske bolnišnice za bolnike s to boleznijo, da jim zaradi oskrbe bolnikov s covidom-19 v prihodnje ne bo več treba zasedati obstoječih prostorov kliničnega centra in posledično ustavljati oskrbe ostalih bolnikov.

Vir: STA Foto: MAribor24