UKC Ljubljana po smrti dveh otrok napoveduje izredni strokovni nadzor

Po objavi prispevka o smrti dveh otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki sta bila zdravljena v Centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana in nato napotena v Izrael, je strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn napovedal izredni strokovni nadzor, ki naj bi ga izvajali zunanji strokovnjaki, navaja N1. To je predlagal, da bi se odpravil dvom o odločitvah ekipe, ki je zdravila otroke, in da bi se vzpostavilo in nadaljevalo sodelovanje z dr. Vodiškarjem.

Dr. Pokorn je izpostavil, da želi, da bi bil nadzor temeljit in opravljen čim prej, saj bi to pomagalo staršem v žalovanju in izboljšalo zaupanje javnosti v program otroške srčne kirurgije. Dodal je, da bodo nadzor začeli izvajati že ta mesec, vendar še ni jasno, kdo ga bo izvajal. Pokorn je poudaril, da je pomembno, da ga izvaja nekdo, ki ni bil vpleten v obravnavo teh otrok in ne sodeluje s kliničnim centrom, zato meni, da bo to nekdo iz tujine.

Otroka sta umrla v Izraelu

Otroka, Aisha Nur Kolupčić in Luka Smajić, sta umrla v Izraelu po operaciji srca. Starši otrok so prepričani, da zaradi dogajanja na programu otroške srčne kirurgije v Ljubljani zanju ni bilo optimalno poskrbljeno in da nista bila pravočasno napotena v tujino. Zaradi tega so starši Aishe Nur vložili uradno pritožbo na UKC Ljubljana.

Predhodni odziv UKC Ljubljana se razlikuje od odziva, ki so ga posredovali pred dvema tednoma, ko so zanikali komentiranje vsebine, saj je pritožbeni postopek še potekal. Vendar sta dr. Pokorn in kirurg Igor Šehić zagotovila, da odhod dveh kirurgov ni vplival na zdravljenje Aishe Nur in Luke. Program pa, da je ves čas potekal nemoteno in da zdaj poteka “odlično”.

Zdravniška zbornica, ki jo vodi Bojana Beović, je izrazila sočustvovanje staršem in podporo proaktivnemu ravnanju vodstva Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Pričakujejo, da bodo starši in vse (tudi nekdanje) osebje, lahko podali svoja videnja in bodo vključeni v razjasnitev dogodkov.

Premier Robert Golob, ki je začasno tudi minister za zdravje, naj bi zadevo komentiral predvidoma v sredo ob 12.30.

Omenjena smrt otrok je sprožila veliko polemik in vprašanj o kakovosti zdravstvene oskrbe v Sloveniji, kar je privedlo do tega izrednega strokovnega nadzora. To je še en primer, kako je kakovost zdravstvene oskrbe ključnega pomena in kako morajo biti sprejeti ustrezni ukrepi, da se zagotovi najboljša možna oskrba.

vir Foto: STA Portal24