Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: Večje breme za nižje plače

Foto: Freepik

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: Večje breme za nižje plače

Vlada je z odločitvijo o ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovo zamenjavo z obveznim prispevkom za zdravje sprožila val reakcij. Ta korak naj bi državljanom vsak mesec prihranil približno deset evrov. Analize pa medtem kažejo, da bo takšna odločitev imela katastrofalne učinke na državni proračun, povzročila bo proračunsko luknjo v višini 240 milijonov evrov v enem letu.

Vlada je obvezni prispevek prvotno napovedala za september letošnjega leta, vendar je bil datum uvedbe prestavljen na 1. januar 2024. Zaradi te spremembe je premija dopolnilnega zavarovanja zamrznjena, kar bi lahko povzročilo odškodninske tožbe zavarovalnic, ki zdaj delujejo z izgubo.

Premier Robert Golob je sicer izrazil dvom v izračune zavarovalnic, vendar so raziskave Inštituta za ekonomska raziskovanja pokazale, da bo zaradi prenizkega prispevka 35 evrov, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naslednje leto soočen s primanjkljajem 140 milijonov evrov, ki ga bo morala pokriti država. Generalna direktorica ZZZS, Tatjana Mlakar, meni, da je trenutni obvezni prispevek prenizek, glede na devetodstotno medicinsko inflacijo, in predvideva, da bi se moral prispevek povečati vsaj za 10 evrov.

Vlada je ob uvedbi obveznega prispevka zagotavljala, da obstajajo rezerve, vendar, kot kaže, teh rezerv do zdaj še niso odkrili. Z uvedbo obveznega prispevka bodo zavezani plačilu tudi tisti, ki prej dopolnilnega zavarovanja niso plačevali, kar naj bi prineslo dodatnih 20 milijonov evrov letno.

Snažilka bo plačevala več kot direktor

Nova sprememba v zvezi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem je privedla do nenavadnih razmerij v prispevkih. Kljub ministrovi trditvi, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje najbolj nepravičen davek v Sloveniji, bodo po novem snažilke plačevale več kot direktorji. Obvezen prispevek, ki bo odvisen od bruto plače, bo znižal dohodninsko osnovo. Tisti, ki ne plačujejo dohodnine, bodo plačali fiksni znesek 35 evrov, medtem ko bo direktor, v najvišjem davčnem razredu, plačal za svoj zdravstveni prispevek dejansko le 17,50 evra.

Če se upošteva druge prispevke za zdravstvo, čistilka s plačo 1200 evrov bruto plača skupaj 196 evrov za zdravstvo, medtem ko direktor s plačo 7000 evrov bruto plačuje 976 evrov. Zaradi novega prispevka, ki znižuje dohodninsko osnovo, bo proračun soočen s stomilijonsko luknjo, na katero niso bili pripravljeni.

Strošek ukinitve dopolnilnega zavarovanja bo samo prihodnje leto znašal 240 milijonov evrov. Za primerjavo, pričakovani prihodki iz solidarnostnega prispevka za obnovo Slovenije znašajo 156 milijonov evrov. Te prihodke bo prinesel prispevek fizičnih in pravnih oseb.

Premier Golob je napovedal iskanje novih virov financiranja v prihodnosti. Do leta 2025 naj bi Slovenija dosegla nov sistem financiranja. Zdajšnja rešitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je predvidena le do konca leta 2024. Poslanec SDS Zvone Černač pa je kritičen do te spremembe, trdi, da ne bo prinesla nikakršnih koristi za državljane.

vir Foto: Freepik

Portal24