Ukrajina bi sankcionirala farmacevtska podjetja, pod drobnogledom tudi Krka

ByA.K.

8. januarja, 2023 , , ,

Ukrajina bi sankcionirala farmacevtska podjetja, pod drobnogledom tudi Krka

Kijev želi kaznovati nekatera evropska farmacevtska podjetja, ki še vedno delajo v Rusiji, od drobnogledom pa se je znašla tudi slovenska Krka. Grožnja Ukrajine, da bo kaznovala evropska farmacevtska podjetja, ki še delujejo v Rusiji, med zaveznike vnaša razdor.

Obsežne sankcije, ki jih je Evropska unija naložila Rusiji, so dramatično zmanjšale ruski uvoz vsega, od nemških avtomobilov do francoskih oblikovalskih znamk. Izjema so zdravila, ki jih je EU iz sankcij izvzela zaradi humanitarnih razlogov.

A ukrajinski vladi, ki je začela kaznovati farmacevtska podjetja slednje ni bilo všeč. Ideja je: Če poslujete z agresorjem, potem v Ukrajini nimate kaj iskati.

Zaskrbljena EU

EU je zaskrbljena, da njena zaveznica in bodoča članica uporablja prepotrebna zdravila kot orožje, saj bi pri tem prizadela evropske poslovne interese.

Konec maja je Ukrajina spremenila zakon in prevzela obsežna pooblastila za odstranitev s trga vseh zdravil, ki jih proizvajajo podjetja, povezana z Rusijo. Oktobra pa je kljub nasprotovanju Bruslja naredil prvi korak, da evropsko podjetja odstranijo s svojega trga. Takšnih podjetij, ki so v pretresu ukrajinske vlade je skupaj 19 (večinoma iz EU). Njihov skupni obseg poslovanja je glede na interno oceno Komisije 1,7 milijarde evrov.

Visoki predstavnik EU za trgovino Valdis Dombrovskis je zadevo izpostavil ukrajinskemu premierju Denysu Shmyhalu na nedavnem obisku v Kijevu.

Na novinarsko vprašanje o zakonu, je Shmyhal, da je ukrajinska vlada sprejela sklep, ki ureja možnost, da podjetja, ki proizvajajo zdravila, prodajajo ta zdravila na ukrajinskem trgu.

“Vsem evropskim podjetjem dovolimo, da v Ukrajini prodajajo vsa zdravila, proizvedena v vseh evropskih državah, po vsem svetu, samo ne v Rusiji,” je dejal Shmyhal. Dodal je, da sta Kijev in Bruselj o tem razpravljala in, da se mu zdi, da je to rešeno.

Nič ni dokončno

Namestnik ukrajinskega ministra za gospodarstvo Taras Kachka je v pogovoru za Politico zmanjšal pomen nesoglasja in ga označil za “trgovinsko izzivanje”. Nič ni dokončano in nobena droga še ni bila umaknjena s trga, je dejal.

Sedemdeset odstotkov ukrajinskega farmacevtskega uvoza prihaja iz EU, je poudaril Kačka. Vlada tega ne želi ogroziti. Namesto tega želi sodelovati s farmacevtskimi podjetji, da bi našli rešitev. 

Sankcij ni umaknil z mize. 

“Obstaja velika razprava o tem, v kolikšni meri je moralno (za farmacevtske družbe), da se umaknejo iz Rusije, ker je to vprašanje življenja in smrti. Tudi za nas je to vprašanje življenja in smrti. Zavzemamo se za čim popolnejši embargo na ruske izdelke in gospodarsko dejavnost v Rusiji,« je dejal Kačka.

Namestnik ministra je dejal, da vlada še preučuje svoje možnosti in nobena odločitev ni neizbežna.

Farmacija, prijatelji ali sovražniki

Izvzetje farmacevtskih izdelkov iz sankcij je običajna praksa. Iranske sankcije vključujejo tudi izjem za zdravila. In zdravila niso bila vključena niti v sankcije ZN proti Iraku v devetdesetih letih.

“Praviloma so vse kmetijske in farmacevtske dejavnosti, da bi se izognili humanitarni krizi, običajni izvzete” je za Politico povedala Maria Shagina. Shagina je strokovnjakinja za sankcije na Mednarodnem inštitutu za strateške študije. 

Toda to je argument, ki pri ukrajinskih oblasteh ne šteje veliko. 

“Nesprejemljivo je še naprej kupovati zdravila in s tem financirati agresorsko državo, ki ta sredstva porabi za rakete in brezpilotna letala kamikaze,” je v izjavi dejal prvi namestnik ministra za zdravje Oleksandr Komarida. Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je v tej objavi dejalo, da je na trgu dovolj alternativ in da ukrajinski bolniki ne bodo ostali brez zdravil.

Gedeon Richter in Krka

Doslej je so zakon uporabili le za farmacevtsko podjetje Gedeon Richter iz Budimpešte. Odbor, ustanovljen za odločanje o tem, katera podjetja naj bodo začasno ukinjena z ukrajinskega trga, je glasoval za prepoved poslovanja madžarskega podjetja, ki proizvaja vse od zdravil za srce do antipsihotikov. Umik s trga skupno grozi 35 zdravilom. Uradna odredba za to še čaka.

V igri so lahko tudi politični motivi. Čeprav je ukrajinska vlada zanikala kakršne koli politične motive, je Madžarska odlašala z obsodbo invazije in pošiljanjem pomoči Ukrajini.

Glede na najnovejše poročilo o zaslužku podjetja Gedeon Richter je Rusija drugi največji trg podjetja. V prvih devetih mesecih leta 2022 je s prodajo zdravil v državi zaslužil 232 milijonov evrov.

Odziv Gedeon Richter

Predstavnik podjetja Gedeon Richter je ukrep komentiral kot “nerazumljiv” in dejal, da “resno ogroža varno oskrbo ukrajinskega ljudstva z zdravili.” Družba je dejala, da še vedno prodaja svoje izdelke, vendar bi se to lahko spremenilo, če bi ukrajinska vlada uporabila prepoved.

Pod drobnogledom sta še dve podjetji : slovenska Krka in Berlin Chemie, nemška podružnica italijanske skupine Menarini, ki skupaj proizvajata skoraj 300 medicinskih izdelkov.

“Nobeden od izdelkov Menarini Berlin Chemie, ki se prodajajo v Ukrajini, ni proizveden v Rusiji ali Belorusiji,” je dejal tiskovni predstavnik podjetja. Podjetje hkrati poudarja, da zaposluje 300 Ukrajincev, da je kljub naraščajoči inflaciji uvedlo zamrznitev stroškov za svoja zdravila in zagotovilo finančno pomoč država. Od začetka vojne so se odločili dramatično zmanjšati svojo angažiranost v Rusiji. Slednje so storili tako, da so končali vse nove naložbe, prekinil klinična preskušanja in ustavil kakršno koli zaposlovanje, pravijo v podjetju. 

V Krki se na prošnjo za komentar niso odzvali. 

Skriti motivi 

A ta poteza ni bila sprejeta z dvignjeno obrvjo le v Bruslju.  Ukrajinski protikorupcijski oddelek je izdal ostro oceno zakona. 

V nedavno objavljenem poročilu je agencija podrobno opisala, kaj vidi kot največja tveganja za korupcijo, ki jih povzročajo nova pravila. Številka ena na seznamu je, da ukrajinski proizvajalci zdravil plačajo vladnim uradnikom, da prepovejo njihove evropske tekmece in jim omogočijo, da zavzamejo trg.

Državni varuh konkurence je novembra izdal podobno opozorilo, pri čemer je ugotovil “velika tveganja kršitve zakonodaje o varstvu gospodarske konkurence”. Vladi je dal dva meseca časa, da odgovori na njena priporočila. 

Kachka, namestnik gospodarskega ministra, je dejal, da vlada prisluhne svojim organom za boj proti korupciji in konkurenci: “Te pomisleke upoštevamo pri našem delu, kako normalizirati razmere.”

Inna Ivanenko je članica odbora, ki ga sestavlja ministrstvo za zdravje, ki priporoča, katera podjetja je treba prepovedati. Ivanenko je dejala, da je glasovala proti odstranitvi Gedeona Richterja z ukrajinskega trga in da bo še naprej nasprotovala vsem prepovedim, ki bi lahko ogrozile dostop bolnikov do zdravil.   

Obenem meni, da evropski proizvajalci zdravil nimajo posla v Rusiji. 

“Moje stališče je, da bi morale vse vrste podjetij zapreti svoje tovarne in podjetja v Rusiji. To bi morale storiti tudi farmacevtske družbe. Za Ukrajino ne bi smelo biti vprašanje, kako ta podjetja prisiliti, da zapustijo ruski trg in ne plačujejo davkov agresorski državi,” je dejala Ivanenko.

vir Foto: Pexels