Ukrajina: Božična prekinitev ognja, ki je ni bilo

ByAna Koren

8. januarja, 2023 , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

Božična prekinitev ognja, ki je ni bilo

Kljub enostranski prekinitvi ognja, ki jo je ukazal predsednik Vladimir Putin, je ruska vojska na pravoslavni Božič vrnila ogenj na ukrajinske napade, je sporočila Moskva.

“Glede na vse položaje, s katerih je ukrajinska vojska obstreljevala rusko stran, so ruske oborožene sile vrnile ogenj,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Spopadi so potekali v regijah Donecka, Hersona in Zaporožja, piše v izjavi. Konašenkov je ne glede na to zatrdil, da se Rusija drži 36-urnega prekinitve ognja, ki si ga je sama uvedla. Slednje se je uradno končalo sinoči ob 21. uri.

Topniški napadi se nadaljujejo

Ruski predsednik Vladimir Putin je 6. in 7. januarja ukazal vojski, naj spoštuje prekinitev ognja vzdolž celotne stične črte med sprtima stranema v Ukrajini. To je prvo večje premirje od začetka ruske invazije pred skoraj enim letom.

Kljub tej napovedi so se topniški napadi nadaljevali. Ukrajina in njeni zahodni zavezniki so rusko ponudbo zavrnili. Ocenili so namreč, da gre za zvijačo, s katero želi Moskva kupiti čas za pošiljanje okrepitev in opreme na vzhodno fronto.

Številni mednarodni opazovalci so že od vsega začetka dvomili, da bo rusko orožje res dosledno tiho. Po informacijah, s katerimi razpolagajo britanski obveščevalci, so se boji tudi med pravoslavnim Božičem nadaljevali na običajni ravni.

Foto: Pexels vir

Ukrajince pozvali k varčevanju z energijo

Ukrajinski elektrodistribucijski operater Ukrenergo je prebivalce znova pozval k varčevanju, saj zunanje temperature postopoma padajo, poraba energije pa narašča. Slednje bi lahko povzročilo novo obremenitev zaradi ruskih letalskih napadov uničenega električnega omrežja.

Ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo z izstrelki in brezpilotnimi letali so povzročili ogromno škodo. To je povzročilo pogoste izpade električne energije v zimskih mesecih, ljudje pa so posledično brez ogrevanja in tople vode… več tukaj.