Ukrajina ima načrt:  12 korakov za popolno osvoboditev Krima

ByAna Koren

2. aprila, 2023 , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Ukrajina:  12 korakov za popolno osvoboditev Krima

Oleksij Danilov, sekretar Sveta za nacionalno varnost in obrambo, je na Facebooku objavil načrt za popolno deokupacijo Krima, polotoka, ki je od leta 2014 pod ruskim nadzorom. Njegov načrt vsebuje 12 konkretnih korakov, ki jih je treba sprejeti po tem, ko ukrajinske sile vojaško osvobodijo Krima.

“Izročitev vseh oseb, osumljenih izdaje in kaznivih dejanj”

1. Poleg kazenskega pregona za kolaboracionizem in veleizdajo se razvija lustracijski mehanizem osebne presoje, ki posebej določa stopnjo odgovornosti in stopnjo vpletenosti določenih oseb, državljanov Ukrajine in prebivalcev Krima, v podporo ruskim okupatorji. To vključuje zlasti omejitve pravice do udeležbe na volitvah.

2. V zvezi z javnimi uslužbenci, sodniki, tožilci, uslužbenci organov pregona in drugimi kategorijami ljudi, ki so bili od leta 2014 zaposleni pri ukrajinskih organih, zlasti ministrstvu za notranje zadeve in varnostni službi Ukrajine, po februarju 2014 pa so delali v ruskih okupacijskih strukturah bodo ukrajinska sodišča določila, ali so predmet kazenske odgovornosti. Če pogojev ne bodo izpolnjevali, jim bodo odvzeli državno pokojnino in prepovedali nadaljnjo zaposlitev v državnih organih in organih lokalne samouprave v Ukrajini.

3. Rusija ali druga tvorba, ki bo zahtevala pravno nasledstvo, zagotavlja brezpogojno in popolno izročitev vseh oseb, osumljenih izdaje in drugih kaznivih dejanj, državljanov Ukrajine in državljanov Rusije, ki so vpleteni v vojne zločine (mednarodna kazniva dejanja, brez zastaranja (genocid, vojaški in proti človečnosti), storjene na ozemlju naše države nasploh, še posebej pa Krima.

“Okupatorji vračajo lastnino lastnikom”

4. Propagandisti – novinarji, medijski delavci in različni strokovnjaki, ki so prispevali k okupaciji, militarizaciji izobraževanja otrok in spodbujanju sovražnosti do Ukrajine s strani Ukrajincev, Krimskih Tatarov in drugih narodnosti – so skupina posebne pozornosti, katerih zločine bodo preiskali ukrajinski in po potrebi mednarodne strukture kazenskega pregona. Sodna razsodba jim bo odvzela svobodo, naslove, pokojnine, premoženje, čast in spoštovanje.

5. Državljani Ruske federacije, ki so nezakonito prišli živeti na polotok Krim po februarju 2014, morajo v roku, ki ga določi zakon nemudoma zapustiti ozemlje Ukrajine. 

6. Dejanja, ki niso bila storjena v skladu z ukrajinsko zakonodajo po februarju 2014, postanejo nična in neveljavna. Lastništvo nepremičnine ostane v rokah državljanov Ukrajine. Če si ga prilastijo ali nacionalizirajo, okupatorji premoženje vrnejo lastnikom. 

7. Prometni prehod v mestu Kerč je odpravljen, da se zagotovi popolna svoboda plovbe kot del kompenzacijskega programa.

“Dostop do informacij o Putinovih zločinih”

8. Izvaja se kompleksen program “Razstrupljanje” – nevtralizacija dolgoročnih učinkov ruske propagande na javno zavest dela prebivalstva polotoka. Zlasti z uporabo izkušenj z uporabo učinkovitih metod denacifikacije Nemčije v 40. letih, vključno s sodelovanjem identificiranih skupin, ki aktivno podpirajo rusko okupacijo, pri javnih delih pri obnovi uničenih ukrajinskih mest s procesi ekshumacije in ponovnega pokopa žrtev. Rusije (za osebe, ki jih je sodišče spoznalo za krive takih kaznivih dejanj). Zagotoviti čim širši dostop do informacij o zločinih Putinovega režima.

9. Ustvarjanje dokumentarne baze dejstev o ruskih zločinih nad državljani Ukrajine, ki so se uprli okupaciji. Povrnitev pravic ukrajinskim in krimskotatarskim aktivistom.

Sprememba imena Sevastopol

10. Takojšnja izpustitev vseh državljanov Ukrajine, krimskih Tatarov in Ukrajincev, ki jih Ruska federacija preganja iz politično motiviranih razlogov od leta 2014, z odškodnino za škodo.

11. Danilov predlaga preimenovanje Sevastopola v “Objekt št. 6”. Vrhovna rada Ukrajine bo kasneje odločala o novem imenu mesta. Morda mu bo ime Ahtiar.

12. Vprašanje projekta in lokacije spomenika “Ruska vojaška ladja” na Krimu bo dano v javno razpravo. Da bi prihranili državna sredstva, je mogoče uporabiti podstavek spomenika potopljenim ladjam v Sevastopolu.

vir Foto: Pexels