Ukrajina na mirovni vrh povabila kitajskega predsednika Xi Jinpinga

ByA.K.

26. januarja, 2024 , , , ,
Volodomir Zelenski [Foto: ZeleskyyUA X]

Ukrajina na mirovni vrh povabila kitajskega predsednika Xi Jinpinga

Ukrajina je povabila kitajskega predsednika Xi Jinpinga, da se pridruži načrtovanemu “mirovnemu vrhu” svetovnih voditeljev, ki bo potekal v Švici. Novico je potrdil Ihor Zovka, glavni diplomatski svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega. Poteza prihaja ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino. Kitajska, kot pomembna globalna igralka, lahko pri iskanju rešitve za konflikt, ki že predolgo traja, igra ključno vlogo .

Kitajska ohranja tesne vezi z Rusijo, vendar hkrati poudarja spoštovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti vseh držav. V luči ruske invazije na Ukrajino 24. februarja 2022 je Kitajska izrazila svojo zaskrbljenost nad situacijo in ponudila pomoč pri posredovanju v konfliktu. Predsednik Ukrajine Volodymyr Zelensky je v nedavnem intervjuju za Reuters izrazil željo po sodelovanju Kitajske na vrhu na najvišji ravni.

“Vsekakor vabimo Kitajsko k udeležbi na vrhu, na najvišji ravni, na ravni predsednika Ljudske republike Kitajske,” je dejal Zelensky. “Udeležba Kitajske bo za nas zelo pomembna. Sodelujemo s kitajsko stranjo. Vključujemo naše partnerje v svetu, da bi kitajski strani sporočili, kako pomembna je udeležba na takem vrhu.”

Partnerstvo brez omejitev

Partnerstvo brez omejitev med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki sta ga razglasila v Pekingu tri tedne pred rusko invazijo na Ukrajino, je pritegnilo pozornost mednarodne skupnosti. Kitajska je od takrat dramatično povečala svoj uvoz ruske energije. Putin medtem vztraja, da je bila invazija nujna za zaščito varnosti Rusije. Nasprotno pa Kijev in Zahod trdita, da gre za agresijo in grabljenje zemlje.

Nevtralna Švica je privolila v gostiteljstvo ukrajinskega mirovnega vrha na zahtevo predsednika Zelenskega, vendar datum in lokacija še nista določena. Tiskovni predstavnik Zelenskega, Ihor Zhovka, je dejal, da ekipe še urejajo podrobnosti in da je to pomemben korak k reševanju krize.

Zhovka je tudi razkril, da so svetovalci za nacionalno varnost iz rekordnih 82 držav sodelovali v pogovorih v švicarskem mestu Davos ta mesec, ki so se osredotočali na ukrajinski mirovni načrt v 10 točkah. Rusija ni bila povabljena na načrtovani vrh, vendar pa je načrt vključeval ponovno vzpostavitev ozemeljske celovitosti Ukrajine, umik vseh ruskih sil, zaščito zalog hrane in energije, jedrsko varnost ter izpustitev vseh vojnih ujetnikov.

“Pogovarjali se bomo (na vrhu) o konkretnem načrtu za uresničitev te (mirovne) formule,” je dodal Zhovka.

Ukrajina se trudi obdržati mednarodno podporo ob znakih utrujenosti med njenimi zahodnimi zavezniki po neuspehu protiofenzive Kijeva lani, da bi dosegla napredek na bojišču. Kitajska je predstavila svoj načrt za mir v Ukrajini v 12 točkah, ki vključuje razglasitev prekinitve ognja, vendar ne zahteva umika Rusije z zasedenih ozemelj. Mednarodna skupnost pozorno spremlja nadaljnji razvoj dogodkov v tej regiji.

vir; Foto: ZeleskyyUA X; Portal24