Ukrajina nadaljuje ofenzivo, velike izgube na ruski strani

Ukrajinska vojska je nadaljevala svojo težavno ofenzivo za osvoboditev ozemlja okoli opustošenega ruskega mesta Bakhmut. Ukrajina je poročala o velikih izgubah ruskih sil na južni fronti. Kljub hudim spopadom na vzhodni fronti ni bilo novih prebojev v trimesečni protiofenzivi. Napredek je veliko počasnejši od tistega, ki ga je Ukrajina dosegla lani na severovzhodu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski in drugi uradniki so zanikali trditve zahodnih kritikov, ki pravijo, da je trimesečna ofenziva prepočasna in polna strateških napak. Rusko obrambno ministrstvo je poročalo, da so njihove sile južno od Bakhmuta odbile osem napadov na vzhodu.

Hanna Maliar, namestnica ukrajinskega obrambnega ministra, je povedala, da kijevske sile napredujejo okoli treh vasi južno od Bakhmuta, vključno z Andriivko. Sprva je poročala, da je bila Andriivka pod ukrajinskim nadzorom, a je kasneje dejala, da to ni res, saj boji še vedno potekajo. Ruske sile so Bakhmut zavzele maja po mesecih bojev, zaradi katerih je mesto ostalo v ruševinah. Ukrajinske sile so od takrat odrezale ruske položaje, zlasti južno od Bakhmuta. Maliar ni omenila mest Avdiivka in Marjinka, južneje v regiji Doneck, dan po tem, ko sta bili obe pod močnimi ruskimi napadi.

“Hvala za današnje zmagoslavje”

Na južni fronti, kjer so se ukrajinske sile osredotočile na osvoboditev skupin vasi v ofenzivi proti Azovskemu morju, so ruske čete utrpele “znatne izgube,” ki so zmanjšale njihove obrambne zmogljivosti, je dejala Maliar. Zelenski je pozdravil uničenje ruskega protiletalskega sistema na Krimu, pri čemer je izpostavil ukrajinske varnostne službe in mornariške sile.

“Hvala za današnje zmagoslavje,” je dejal Zelenski, ko je imel v mislih ruski sistem zračne obrambe Triumf. “Sistem zračne obrambe napadalcev je bil uničen. Zelo pomembno, dobro opravljeno,” je dejal.

Ukrajina je sporočila, da je napadla dve ruski patruljni ladji in uničila sofisticiran sistem zračne obrambe na okupiranem Krimu, kar je povečalo njene napade za prevlado Moskve v Črnem morju. Napadi so sledili poročilu Kijeva, da je raketni napad na ladjedelnico v Sevastopolu, domu ruske Črnemorske flote, hudo poškodoval rusko podmornico in pristajalno plovilo, ki je bilo na popravilu. Ukrajinska vojska je sporočila, da je zadela dva ruska patruljna čolna v jugozahodnem delu Črnega morja, kar je povzročilo “nekaj škode”.

EU iz seznama sankcij umaknila tri ruske poslovneže

EU je iz svojega seznama sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino umaknila tri ruske poslovneže. Umaknili so ruskega poslovneža Grigorija Berezkin, milijarderja Farkhada Akhmedova in Aleksandra Šulgina, nekdanjega vodjo ruskega podjetja za elektronsko poslovanje Ozon. Odvetniki, ki zastopajo Berezkina in Šulgina, so izrazili dvom, ali je ta odločitev znak odmika od politike sankcij ali bolj diskrecijske politike. Odvetnik, ki zastopa Akhmedova, je dejal, da njegova stranka še vedno vodi pravni postopek pred Evropskim sodiščem in čaka na datum zaslišanja. “To je priznanje, da naša stranka nikoli ne bi smela biti vključena v režim sankcij EU,” je dodal.

Kim Jong-un obiskal tovarno letal na ruskem Daljnem vzhodu

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un obiskal tovarno letal na ruskem Daljnem vzhodu. Kim in ruski predsednik Vladimir Putin sta obiskala kozmodrom Vostočni. Vostočni je najnovejši ruski vesoljski objekt v regiji Amur, pogovarjala pa sta se o vojaških vprašanjih. Putin je sprejel Kimovo povabilo za obisk Severne Koreje. Krepitev prijateljstva med Kimom in Putinom skrbi ZDA in njihove zaveznike. Washington Kima obtožuje prodaje orožja Rusiji, vendar ni dokazov, da se to dejansko dogaja. Tako Rusija kot Severna Koreja to zanikata, vendar sta obljubili poglobitev obrambnega sodelovanja.

vir Foto: DefenseU X

Portal24