Macron: Ukrajina Francije ni prosila za bojna letala
ZDA v Ukrajino ne bodo poslale F-16 v Ukrajino
Zelenski zaveznikom: Ključno je, da so odločitve pravočasne
Ruski mediji: Moskva premešča dodatne enote v regijo Kursk
Ukrajinska vojska: Ne bomo se mogli braniti pred iranskimi raketami
Ukrajinski poveljnik: Če se umaknemo iz Bahmuta, bo to, da rešimo življenja naših vojakov
Britanski minister: Naši tanki bodo prispeli v Ukrajino pred poletjem

Ukrajina: Ne moremo se braniti pred iranskimi raketami, Biden: F-16 ne bomo poslali

Macron: Ukrajina Francije ni prosila za bojna letala

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nizozemski premier Mark Rutte sta povedala, da od Ukrajine nista prejela prošenj za bojna letala.

“Od Ukrajine nimamo takšne zahteve,” je dejal Macron. Dodal je, da čeprav Francija ni prejela nobenih zahtev, “načeloma nič ni prepovedano”. Vztrajal je, da je treba vsako zahtevo natančno preučiti.

Nizozemski premier je še povedal, da Nizozemska ni prejela nobenih zahtev za bojna letala F-16.

“Nobenega tabuja ni, bi pa bil vseeno zelo pomemben korak. Če bi se to zgodilo, bi o tem razmislili, videli bi, kakšna je situacija z našimi zavezniki,” je dejal Rutte.

ZDA v Ukrajino ne bodo poslale F-16 v Ukrajino

ZDA so izključile možnost pošiljanja bojnih letal F-16 v Ukrajino, je dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Zelenski zaveznikom: Ključno je, da so odločitve pravočasne

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaveznike pozval, naj “pravočasno uresničijo trdne odločitve”. “Ni časa za razmislek, odločiti se moramo. Učinkovitost je ključna,” je dejal Zelenski.

“Odločitve so bile dobre, vendar je ključno, da so pravočasne. Zelo pomembno je, da se hitro odzovemo,” je dejal Zelenski v pogovoru z dansko premierko Mette Frederiksen.

Zelenski je še dejal, da je Ukrajina s svojimi partnerji delila vse obveščevalne podatke, ki jih je pridobila. “Skrivnosti ne more biti,” je dejal.

Zahvalil se je Danski za donacijo havbice Caesar in dejal, da je prepričan, da ruska ofenziva ne bo uspešna. “Verjamem v našo vojsko. Mislim, da bomo postopoma ustavili Ruse, se borili z njimi in pripravili našo veliko protiofenzivo.”

Ruski mediji: Moskva premešča dodatne enote v regijo Kursk

Rusija je napotila dodatne vojake in vojaško opremo v svojo regijo Kursk, ki meji na Ukrajino, je dejal guverner regije Kursk Roman Starovoit, poroča The Kyiv Independent.

Ukrajinska vojska: Ne bomo se mogli braniti pred iranskimi raketami

Če bo Rusija pridobila iranske balistične rakete, se Ukrajina pred njimi ne bo mogla braniti, so danes sporočile ukrajinske letalske sile. 

“Rusija še vedno želi brezpilotna letala in rakete Fateh in Zolfaghar od Irana. To so balistične rakete. Nimamo sredstev, da bi jih sestrelili,” je danes za ukrajinsko televizijo dejal Jurij Inat, tiskovni predstavnik poveljstva letalskih sil.

Novembra se je Iran pripravljal poslati približno 1000 dodatnih orožij Rusiji, vključno z balističnimi raketami zemlja-zemlja kratkega dosega in več brezpilotnimi letali, je takrat povedal vir za CNN.

Oktobra je Reuters citiral dva iranska uradnika in dva iranska diplomata, ki sta povedala, da je Teheran obljubil, da bo orožje poslal Rusiji. “Rusi so prosili za več brezpilotnih letal in iranskih balističnih izstrelkov z izboljšano natančnostjo, zlasti za izstrelke Fateh in Zolfaghar,” je za Reuters povedal iranski diplomat.

Ukrajinski poveljnik: Če se umaknemo iz Bahmuta, bo to zato, da rešimo življenja naših vojakov

Denis Jaroslavski, poveljnik ukrajinske enote, ki se nahaja v Bahmutu, je povedal, da bi bil edini cilj morebitnega umika ukrajinske vojske iz tega mesta rešiti življenja ukrajinskih vojakov.

“Če se naše poveljstvo odloči za umik iz Bahmuta, bi bilo to izključno zaradi reševanja življenj naših vojakov,” je dejal Denis Jaroslavski.

Jaroslavski je tudi opozoril, da “superkvalificirane” redne ruske vojaške enote zdaj pomagajo Wagnerjevim plačancem napadati mesta okoli Bahmuta. To je potrdil drugi ukrajinski poveljnik Volodimir Nazarenko, ki je povedal, da v bitki za Bahmut sodelujejo ruski padalci.

“Samo gredo naprej, ne skrivajo se, gredo naprej z vso močjo,” je Jaroslavski dejal na nacionalni televiziji.

Zelenski: Dovoliti Rusiji, tekmovati na olimpijskih igrah, je sporočilo, da je teror sprejemljiv

Dovoljenje Rusiji, da sodeluje na olimpijskih igrah, je enako pošiljanju sporočila, da je teror sprejemljiv, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in zahteval hitrejšo dostavo orožja in novih vrst, da bi Ukrajincem pomagali upreti se ruskim napadom. “Poskusi Olimpijskega komiteja, da vrne ruske športnike na olimpijske igre, so sporočilo svetu, da je teror nekako sprejemljiv,” je dejal Zelenski v večernem nagovoru… več tukaj.

Britanski minister: Naši tanki bodo prispeli v Ukrajino pred poletjem

Tanki, ki jih je podarilo Združeno kraljestvo, bodo v Ukrajino prispeli pred poletjem, je povedal britanski obrambni minister Ben Wallace.

Britanska vlada se je strinjala, da bo v Ukrajino poslala 14 tankov Challenger 2 za pomoč v boju proti ruskim silam. Na vprašanje, kdaj bodo tanki prispeli v Ukrajino, je Wallace odgovoril: “To bo pred poletjem ali maja – verjetno pred veliko nočjo.”

Prejšnji teden je Velika Britanija sporočila, da naj bi tanki v Ukrajino prispeli do konca marca.

Foto: Pexels