Ukrajina: Nove informacije o strmoglavljenju helikopterja

V strmoglavljenju helikopterja ukrajinske državne službe za izredne razmere (SES), v katerem so bili notranji minister Denis Monastirski in uradniki, je po najnovejšem poročilu umrlo najmanj 14 ljudi. Monastirski je odletel na fronto, vendar je helikopter Super Puma EC-225 (Airbus Helicopters, nekdanji Eurocopter) strmoglavil v mestu nedaleč od Kijeva. 

Ob strmoglavljenju helikopterja v vrtec v mestu Brovari je umrl otrok. Na kraju nesreče je takoj izbruhnil požar, ki je zajel bližnjo 14-nadstropno stavbo in tri avtomobile. SES navaja, da je bilo v tej nesreči poškodovanih 25 ljudi, med njimi 11 otrok, razčiščevanje kraja nesreče pa še poteka. Ob 42-letnem Monastirskem sta umrla tudi njegov namestnik Jevgen Jenin in državni sekretar na ministrstvu Jurij Lubkovič.

Ukrajinske varnostne službe preiskujejo vse scenarije, vključno z “namernim dejanjem uničenja”. Pomoč pri preiskavi vzroka nesreče je ponudila nemška notranja ministrica Nancy Faeser. Iz več virov je znano, da je helikopter verjetno letel v Dnjeper ali na območje Harkova.

Sožalje so izrekli tudi tuji uradniki, med njimi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz, urad britanskega premierja in ameriško veleposlaništvo. Zaenkrat še ni jasno, kaj je povzročilo strmoglavljenje helikopterja v bližini vrtca in stanovanjskega objekta. Rusija ni komentirala, ukrajinski uradniki pa niso omenili ruskega napada na območju.

Ukrajina objavila fotografije dveh žrtev helikopterske nesreče: “To sta Milana in njena mama”

Svetovalec ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve Anton Geraščenko je delil fotografije dveh žrtev današnje helikopterske nesreče v mestu Brovary blizu Kijeva. Župan Ihor Sapožko je razglasil tridnevno žalovanje. 

“Mala Milana in njena mama Olena sta danes umrli v helikopterski nesreči. Milanina sestra in njen oče Oleksandr sta izgubila dve najpomembnejši osebi v svojih življenjih. Moje globoko sožalje,” je Geraščenko zapisal na Twitterju. 

Foto: Nexta Tv Twitter

By A.K.

Komentar: