Obsežni zračni napad na Kijev, mrtvi in ​​ranjeni

Napadi pred zoro so se zgodili na dan, prestolnica Ukrajine Kijev praznuje dan Kijeva. Dan običajno zaznamujejo ulični sejmi, koncerti v živo in posebne muzejske razstave. Načrti zanje so tudi letos narejeni, a v manjšem obsegu.

Ruske sile so svoje napade na oblegano mesto Bakhmut v vzhodni Ukrajini začasno omilile. In sicer, da bi se ponovno zbrale in okrepile svoje zmogljivosti, je povedal visoki kijevski uradnik. Ruska zasebna vojska Wagner vojska je ta teden začela predajati svoje položaje rednim ruskim enotam. Wagner je namreč po najdaljši in najbolj krvavi bitki v vojni razglasila popoln nadzor nad Bakhmutom. V izjavi na Telegramu je namestnica obrambnega ministra Hanna Maliar dejala, da ruske sile nadaljujejo z napadi, a da se je “celotna ofenzivna dejavnost zmanjšala.”

Rusija je ponoči v dveh valovih začela velik zračni napad na Kijev, pri čemer je bila ubita najmanj ena oseba, so sporočili uradniki. Ukrajinska prestolnica se medtem pripravlja na praznovanje svojega rojstnega. Sistemi zračne obrambe so sestrelili najmanj 20 brezpilotnih letal, ki so se peljala proti Kijevu. Padajoči odpadki so ubili 41-letnega moškega in ranili 35-letno žensko, je dejal župan Vitalij Kličko.

“Zgodovina Ukrajine je že dolgo dražila negotove Ruse,” je na svojem kanalu Telegram dejal Andriy Yermak. Yermak je vodja urada predsednika Volodimirja Zelenskega. Več okrožij Kijeva, daleč največjega mesta v Ukrajini s približno 3 milijoni prebivalcev, vključno z zgodovinskim okrožjem Pecherskyi so ponoči prizadeli napadi.

Reutersove priče so povedale, da je med opozorilom o zračnem napadu, ki se je začelo malo po polnoči, veliko ljudi stalo na svojih balkonih, nekateri so vzklikali parole proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in “Slava zračni obrambi”.

vir Foto: Pexels Portal24