Ukrajina obsoja sojenje tujcem, prorusko sodišče je namreč dva Britanca in Maročana, ki se borita na strani Ukrajine obsodilo na smrt. Oleh Nikolenko, tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva pravi, da je treba smrtne obsodbe, ki jih je prorusko separatistično sodišče izreklo britanskima in maroškemu državljanu, ki se borijo za Ukrajino, šteti za nične.

“Tako imenovano ‘sojenje’ vojaškemu osebju oboroženih sil Ukrajine na okupiranih ukrajinskih ozemljih nima smisla. Takšni procesi postavljajo interese propagande nad zakon in moralo. Spodkopavajo mehanizme vračanja vojnih ujetnikov. Ukrajinska vlada si bo še naprej prizadevala za izpustitev vseh zagovornikov Ukrajine” je za agencijo Interfax Ukraine povedal Oleh Nikolenko.

Poudaril je, da je treba vse tuje državljane, ki se borijo kot del ukrajinskih oboroženih sil, obravnavati kot ukrajinsko vojaško osebje in jih zaščititi kot vojne ujetnike.

Amnesty International je dejala, da je  takšno sojenje “očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava v številnih točkah”.

Denis Krivošejev, namestnik direktorja Amnesty International za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo, je dejal:

»Trojica so pripadniki ukrajinskih rednih sil in so pred pregonom zaradi sodelovanja v sovražnosti zaščiteni po Ženevskih konvencijah kot vojni ujetniki. Edina izjema je pregon za domnevne vojne zločine. V tem primeru mora biti dovolj dopustnih dokazov in zagotovljeni morajo biti standardi poštenega sojenja. Ne samo, da v tem scenariju ni tako. Ni jim sodilo neodvisno, nepristransko redno ustanovljeno sodišče, temveč ruski pooblaščenci. Tako imenovane ‘obtožbe’ proti njim ne predstavljajo vojnih zločinov. In kar je najbolj nezaslišano, odvzem življenja bi zaradi skrajno nepoštenega postopka pomenil samovoljen odvzem življenja.

Pravzaprav je naklepni odvzem pravice do poštenega in rednega sojenja vojnemu ujetniku ali drugi zaščiteni osebi vojni zločin. Rusija kot okupacijska sila nosi odgovornost za ravnanje z vsemi vojnimi ujetniki in drugimi, ki jim je bila odvzeta svoboda. Zagotoviti morajo, da bo ta tako imenovana ‘sodba’ takoj razveljavljena in da se ta sredstva obravnavajo v celoti v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.”

Vir: AP / Amnesty International

Foto: Oleksandr Ratushniak (fotografija je simbolična)