Ukrajina: Osvobodili smo 40 odstotkov zasedenega ozemlja

ByAna Koren

3. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

Kijevski inštitut: 85 odstotkov Ukrajincev ni pripravljenih na kakršne koli ozemeljske koncesije Rusiji
Ruski guverner: Ukrajinci spet obstreljevali Belgorod
Vodja beloruske opozicije: Belorusi so bili vedno proti vojni v Ukrajini
Rusi: V ukrajinskem napadu na šolo v Makijevki ubitih 63 vojakov
Ukrajina je menedžerje Ukroboronproma obtožila dobave vojaške opreme slabe kakovosti

Ukrajina: Osvobodili smo 40 odstotkov ozemlja, ki so ga zasedli Rusi

V lanskem letu smo osvobodili štirideset odstotkov ozemelj, zasedenih po 24. februarju, torej po začetku ruske invazije na Ukrajino, je povedal general Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil.

“Oborožene sile so osvobodile 40 odstotkov ozemelj, zasedenih med invazijo, ki se je začela februarja lani, in 28 odstotkov vseh ozemelj, ki jih je Rusija zasedla od leta 2014,” je po navajanju CNN-a Zalužni zapisal na Telegramu.

“Trenutna frontna črta je dolga 1500 km. Ukrajinske oborožene sile so opravile vojaško usposabljanje na ozemlju 17 evropskih držav. Zahvaljujoč mednarodnim partnerjem smo usposobili več kot 20.000 vojakov. Leta 2022 je bilo evakuiranih več kot 600.000 ljudi in več več kot 2 milijona ton humanitarne pomoči,« je dodal.

Ruski guverner: Ukrajinci spet obstreljevali Belgorod

Guverner Belgoroda, ruske regije, ki meji na Ukrajino, je danes sporočil, da so ukrajinske sile obstreljevale območje. Vjačeslav Gladkov je na Telegramu zapisal, da so “ukrajinske oborožene sile napadle vas Murom v okrožju Šebekinski”.

Dodal je, da žrtev ni, so pa v napadu poškodovani dve zasebni hiši ter osebni avtomobil in daljnovod.

Ukrajina je menedžerje Ukroboronproma obtožila dobave vojaške opreme slabe kakovosti

Ukrajinski urad za gospodarsko varnost je danes sporočil, da je šest direktorjev Ukroboronproma, glavnega obrambnega podjetja v državi, obtožil poneverbe in zlorabe položaja, piše Kyivdependent.

Po ugotovitvah preiskave so menedžerji marca 2022 sklenili pogodbe za nakup nekakovostne vojaške opreme v vrednosti približno 146 tisoč dolarjev. Oprema ni ustrezala standardom kakovosti, a je bila kljub temu predana vojski za izvajanje bojnih nalog, so sporočili iz urada. Dodali so, da različni forenzični testi in drugi dokazi potrjujejo njeno slabo kakovost.

Vodja beloruske opozicije: Belorusi so bili vedno proti vojni v Ukrajini

Vodja beloruske opozicije v izgnanstvu je dejala, da je bila njena država “vedno proti” vojni v Ukrajini. Svetlana Tihanovska je dodala, da beloruskih vojakov ne bi smeli pošiljati na bojišče, ker bo to “povzročilo samo še več trpljenja”.

Čeprav se Belorusija ni neposredno pridružila vojni ali poslala svojih vojakov v Ukrajino, je Rusiji večkrat pomagala. Moskvi je na primer dovolil uporabo beloruskega ozemlja za raketne napade na Ukrajino in pošiljanje ruskih enot na fronto. 

Rusi: V ukrajinskem napadu na šolo v Makijevki ubitih 63 vojakov

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo v ukrajinskem raketnem napadu na njihovo začasno bivališče v mestu Makiivka, v delu ukrajinske regije Doneck pod ruskim nadzorom, ubitih 63 vojakov. Ministrstvo je sporočilo, da je Ukrajina izstrelila skupno šest HIMARS, od katerih so dva sestrelili ruski sistemi zračne obrambe.

Ruski podatki se bistveno razlikujejo od prejšnjih navedb Ukrajincev, da je bilo v raketnem napadu ubitih kar 400 Rusov. Ukrajinski uradniki so delili videoposnetek, ki prikazuje ruševine šole, kjer so bili nameščeni ruski vojaki. 

Kijevski inštitut: 85 odstotkov Ukrajincev ni pripravljenih na kakršne koli ozemeljske koncesije Rusiji

Anketa, ki jo je Kijevski mednarodni inštitut za sociologijo (KIIS) izvedel od 4. do 27. decembra, kaže, da 85 odstotkov Ukrajincev meni, da so kakršne koli ozemeljske koncesije Rusiji nesprejemljive. Velika večina Ukrajincev ni pripravljena odstopiti dela ozemlja Rusom, tudi če bi to lahko podaljšalo trajanje vojne.

Le 8 odstotkov vprašanih se strinja, da je treba del ozemlja prepustiti Rusiji, da bi “dosegli mir in ohranili neodvisnost”. KIIS navaja, da jezik, ki ga govorijo anketiranci, ni vplival na rezultate, saj 89% ukrajinsko govorečih anketirancev, 76 odstotkov rusko govorečih anketirancev in 86 odstotkov tistih, ki govorijo oba jezika nasprotuje ozemeljskim koncesijam Rusiji. “Po 10 mesecih naporne in brutalne vojne Ukrajinci ostajajo neomajni in zavračajo pripoved o potrebi po ozemeljskih koncesijah za pomiritev agresorja,” je dejal namestnik vodje KIIS Anton Hrušecki. Med raziskavo je bilo anketiranih skupno 2005 prebivalcev iz vseh ukrajinskih regij, razen tistih, ki jih je okupirala Rusija.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ruski napadi Teslo hitro spremenijo v avto na bencin

Ruski napadi na ukrajinska električna omrežja so lastnika električnega avtomobila Tesla prisilili, da je na prtljažnik privezal generator in napolnil vozilo. No, če je verjeti fotografijam, ki krožijo po družbenih medijih… več tukaj.