Ukrajina po brutalnem raketnem napadu na otroško bolnišnico v Kijevu v šoku

ByAna Koren

9. julija, 2024 , , , ,
Ruski napad na otroško bolnico v Kijevu [Foto: ZelenskyyUa X]

Ukrajina po brutalnem raketnem napadu na otroško bolnišnico v Kijevu v šoku

Ukrajina je po enem najhujših raketnih napadov, ki jih je Rusija izvedla v zadnjih mesecih v šoku. Med včerajšnjimi napadi je bila zadeta tudi glavna otroška bolnišnica v Kijevu. V napadu je umrlo 41 ljudi, 166 pa je bilo ranjenih.

Med žrtvami sta tudi dve osebi, ki sta umrli, ko je ruska raketa zrušila del otroške bolnišnice Ohmatdyt, največje pediatrične ustanove v Ukrajini. Iskanje preživelih pod ruševinami se je nadaljevalo danes v zgodnjih jutranjih urah. Rusija je zanikala, da je bila tarča bolnišnice, in trdil, da so jo zadeli delci ukrajinske rakete zračne obrambe. Ukrajina je našla ostanke ruske križarske rakete.

Pomemben vrh Nata v luči napada

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za “brutalen” in ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za “krvoločnega zločinca”. Nato se danes v Washingtonu pripravlja na pomemben vrh, na katerem bo visoko na dnevnem redu odgovor vojaškega bloka na invazijo na Ukrajino, še posebej v luči včerajšnjega napada.

Obsodbe z vsega sveta

Svetovni voditelji, zavezniki Ukrajine, so napad obsodili. Novi britanski premier Keir Starmer je dejal, da je “napad na nedolžne otroke najbolj podlo dejanje, kar je možno” in obljubil nadaljnjo podporo Kijevu po spremembi vlade v Združenem kraljestvu. Ameriški predsednik Joe Biden je napade označil za “grozen opomin na brutalnost Rusije” in dejal, da bodo ZDA kmalu objavile napotitev novih sistemov zračne obrambe v Ukrajino.

Pretresljivi prizori iz Kijeva

Slike s prizorišča eksplozije v kijevski bolnišnici, ki je specializirana za zdravljenje raka in presaditev organov, prikazujejo otroke na intravenskih injekcijah, ki sedijo zunaj poškodovane ustanove in čakajo na evakuacijo. Reševalci in zdravniki so kopali po ruševinah v iskanju preživelih, čeprav ni bilo jasno, koliko jih je še ujetih. Kijevski župan Vitalij Kličko je povedal, da je bilo v napadu na bolnišnico ranjenih 16 ljudi, med njimi sedem otrok.

Eden najhujših napadov na Kijev od začetka vojne

Kličko je napade po mestu označil za ene najhujših, s katerimi se je Kijev soočil od začetka vojne. Ukazal je, naj se zastave spustijo na pol droga, ter odpovedal zabavne dogodke. Ukrajinska teniška igralka Elina Svitolina je po udarcu nosila črn trak v znak spoštovanja, ko je včeraj popoldne igrala v osmini finala Wimbledona. Med intervjujem po tekmi se je borila s solzami in rekla: “Danes se ni bilo lahko osredotočiti na igro. Težko je bilo brati novice od jutra. Izjemno težko je iti na igrišče.”

Število civilnih žrtev narašča

Misija ZN za spremljanje človekovih pravic v Ukrajini je sporočila, da število civilnih žrtev v zadnjih mesecih narašča, saj Rusija krepi svoje zračne napade. Nedavno poročilo pravi, da je bil maj najbolj smrtonosen mesec za civiliste v skoraj enem letu. Danes zjutraj je guverner južne ruske regije Rostov dejal, da je požar izbruhnil v elektrarni, potem ko je Ukrajina izstrelila “desetine” brezpilotnih letal.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: ZelenskyyUa X