Potiskati Ukrajino v slab kompromis z Rusijo bi bilo odvratno. Britanski premier Boris Johnson je posvaril pred kakršnim koli poskusom Zahoda, da bi Ukrajino nagovarjali k sprejetju “slabega” kompromisa z Rusijo. Ocenil je, da bi bilo to moralno odvratno.

Johnson je dejal, da “ve, da nekateri, ne v Veliki Britaniji, ampak drugje, menijo, da je cena podpore Ukrajincem zdaj previsoka in da jih je treba spodbuditi, da bi sprejeli kar Putin zahteva. Zapuščanje Ukrajincev bi bilo moralno odvratno.” je dejal Johnson.

Vladimirju Putinu Ukrajine nikoli ne bo uspelo podrediti. »Prej, ko bo to razumel, bolje bo. Ne sme se mu dovoliti, da bi dosegel delni uspeh s požiranjem dela države, kot je to nekoč že storil, « je še dodal Johnson.

10.000 civilistov, ujetih v Severodonecku je nemogoče evakuirati

Župan Severodonecka Oleksandr Stryuk je dejal, da je zaradi hudih spopadov nemogoče evakuirati okoli 10.000 civilistov, ki so ujeti v mestu.  To južno ukrajinsko mesto je trenutno središče ruske agresije. Tam že več dni divjajo hudi spopadi. 

Stryuk je dejal, da se ukrajinske obrambne sile, kljub brutalnemu ruskemu topniškemu obstreljevanju, dobro držijo. Pravi, da ukrajinske sile še vedno nadzorujejo industrijsko cono in območja okoli Severodonecka. Situacija je težko obvladljiva, je še dejal Stryuk. 

UNHCR: Ukrajinska vojna je ena največjih kriz razseljevanja na svetu 

 UNHCR je vojno v Ukrajini označil za eno najhujših begunskih kriz na svetu. 

“Vojna v Ukrajini je povzročila eno največjih kriz zaradi razseljenosti ljudi na svetu.”

UNHCR

Po zadnjih podatkih, ki jih je na spletu objavil UNHCR, je bilo od 24. februarja v 44 evropskih državah kot begunci registriranih 4.816.923 Ukrajincev.  Vendar je Ukrajino v skupnem zapustilo veliko več prebivalcev. Do 7. junija je bilo iz Ukrajine, brez vrnitve, zabeleženih več kot 7,3 milijona prehodov meje.

2,3 milijona Ukrajincev se je že vrnilo v svojo državo, pravi UNHCR. ZN navajajo, da se vračajo zato, da vidijo sorodnike, preverijo stanje njihovega premoženja, se vrnejo na delo ali pridejo pomagati drugim. 

90 odstotkov tistih, ki so pobegnili, je žensk in otrok. Moški, stari od 18 do 60 let, so pravno zavezani, da ostanejo v Ukrajini in služijo v oboroženih silah države.

Mednarodna organizacija ZN za migracije (IOM) ocenjuje, da je bilo zaradi vojne notranje razseljenih več kot 8 milijonov Ukrajincev. Več kot polovica prehodov meje iz Ukrajine je bila na Poljsko, to je 3,8 milijona, od tega je 1,15 milijona tam registriranih kot begunci, še navaja UNHCR.

Več sto tisoč drugih je zatočišče našlo v sosednjih Madžarski, Romuniji, Slovaški in Moldaviji. V vsaki od držav je bilo registriranih več deset tisoč ukrajinskih beguncev.  Največ registracij so zabeležile Nemčija 780.000, na Češkem 367.000, in v Španiji 118.000.

“Raven solidarnosti do beguncev,  ki je opažen v  teh državah, ostaja izreden.”

UNCHR

UNHCR je pohvalil posebno raven zaščite, ki jo ukrajinskim beguncem nudijo države članice Evropske unije. Po podatkih UNHCR je od začetka invazije iz Ukrajine v Rusijo odšlo več kot 1,1 milijona ljudi. V Belorusijo, ki je zaveznica Moskve, pa skoraj 17.000. O številu vrnitev v Ukrajino iz teh dveh držav, ni na voljo nobenih podatkov.

Vir: AFP, Reuters, Euronews

Foto: Nexta

By A.K.

Komentar: