Ukrajina: Potrebujemo 10-krat več zahodne vojaške pomoči

ByAna Koren

23. aprila, 2023
Ukrajina [Foto: Pexels]

Kijev: Potrebujemo 10-krat več zahodne vojaške pomoči

Namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Andriy Melnik je pozval k “desetkrat večji” vojaški pomoči Zahoda, Ukrajina se namreč še vedno trudi odvrniti rusko invazijo. “Hvaležni smo našim zaveznikom za vojaško pomoč. Vendar to ni dovolj. Ukrajina potrebuje desetkrat več, da se zoperstavi ruski agresiji letos,” je na Twitterju zapisal Melnik, nekdanji ukrajinski veleposlanik v Nemčiji.

Zaveznice so Ukrajini zagotovile 55 milijard dolarjev podpore

Melnik je podpornike Ukrajine pozval, naj “prestopijo vse umetne rdeče črte”, pri čemer se je skliceval na nepripravljenost nekaterih zaveznikov, da bi Ukrajini dobavili posebno močne oborožitvene sisteme in naj porabijo en odstotek bruto domačega proizvoda (BDP) za orožje Ukrajini.

Samo v primeru Nemčije, največjega evropskega gospodarstva, bi bilo to več kot 39 milijard. Ukrajinski diplomat je dejal, da so količine majhne v primerjavi s porabo zaveznikov med drugo svetovno vojno. Po Melnikovih besedah ​​so zaveznice Ukrajini doslej skupno zagotovile 55 milijard dolarjev podpore. 

Predsednik Lula o vojni v Ukrajini: Če ne ustvarjate miru, prispevate k vojni

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da s svojimi pogledi na rusko invazijo na Ukrajino ne želi nikomur ugajati. Zahodne države so namreč kritizirale njegovo izjavo, da je Kijev delno kriv za vojno. Lula je v Lizboni dejal, da je njegov cilj “najti način, da Rusijo in Ukrajino pripelje za pogajalsko mizo”.

“Želim najti tretjo možnost (za rešitev spora), to je vzpostavitev miru,” je dejal na novinarski konferenci. Lula je pred tem dejal, da bi morali ameriški in evropski zavezniki Ukrajini prenehati dobavljati orožje, ker podaljšujejo vojno. “Če ne ustvariš miru, prispevaš k vojni,” je dejal Lula. Bela hiša ga je obtožila ponavljanja ruske in kitajske propagande.

Portugalska je Ukrajincem poslala vojaško opremo

Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, ki je imel tiskovno konferenco skupaj z brazilskim gostom, je dejal, da sta stališča obeh držav do vprašanja vojne različna. Portugalska je ena od držav ustanoviteljic zavezništva Nato, v Ukrajino pa je že poslala vojaško opremo. Rebelo de Sousa je dejal, da ima Ukrajina pravico braniti se in vrniti svoje ozemlje.

Lula je na petdnevni obisk na Portugalsko prispel, da bi izboljšal zunanjepolitične odnose. Med vladanjem Jaira Bolsonara so se odnosi Brazilije s številnimi državami, vključno z nekdanjimi kolonijami, namreč zaostrili.

13 podpisanih sporazumov

Bolsonaro med svojim mandatom nikoli ni obiskal Portugalske, kjer živi okoli 300.000 Brazilcev. “Rad bi vam povedal, kako srečen sem,” je Lula povedal sobi, polni vladnih uradnikov in novinarjev. “Brazilija je bila od sveta izolirana skoraj šest let, zlasti zadnja štiri. Brazilija se je vrnila, da bi izboljšala naše odnose.”

Lula je s portugalskim premierjem Antoniom Costo podpisal 13 sporazumov o tehnologiji, prenosu energije, turizmu, kulturi in izobraževanju. Brazilija pravi, da bi lahko Portugalska postala pomembna zaveznica in pomagala južnoameriškemu bloku Mercosur pri pogajanjih o trgovinskem sporazumu z Evropsko unijo. “Potrebne so majhne spremembe, vendar jih bomo naredili,” je dejal Lula.

 Prigožin: V ukrajinski vojski so se začeli nemiri

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj skupine plačancev Wagner, na Telegramu piše, da so se med borci oboroženih sil Ukrajine v krajih Časiv Jar in Konstantinovka, ki sta pod nadzorom Kijeva, začeli nemiri. “Oni (ukrajinski vojaki) odvržejo orožje, vstanejo in odidejo. Dajte jim možnost, da živijo dlje, ne ubijajte na tisoče in desettisoče Ukrajincev z lastnimi rokami,” je Prigožin pozval ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Rusi so sporočili, da so zavzeli tri bloke v Bahmutu

Prigožin je prejšnji teden dejal, da ruske sile nadzorujejo več kot 80 odstotkov Bakhmuta, mesta v vzhodni Ukrajini, ki je že mesece prizorišče srditih spopadov. Zdaj je dejal, da je Bahmut v operativnem okolju, vendar priznava, da je še prezgodaj govoriti o oblikovanju kotla za ukrajinsko vojsko. 

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva so minuli dan jurišni oddelki zasedli še tri bloke v zahodnem delu mesta, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti. 

Vir Foto: Pexels