Ukrajina pozvala k uvedbi 11. svežnja sankcij proti Rusiji

ByAna Koren

3. marca, 2023 , ,
Foto: Pexels

Ukrajina: EU naj čim prej uvede enajsti sveženj sankcij proti Rusiji

Kijev je Evropsko unijo pozval, naj “čim prej” pripravi enajsti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Oleh Nikolenko je dejal, da je Kijev hvaležen za ukrepe, ki jih je Bruselj sprejel do zdaj, a da deseti sveženj, sprejet prejšnji mesec, ni prizadel ruskega jedrskega in informacijskega sektorja. 

“Dejstvo je, da ima Rusija še vedno dostop do ogromnih finančnih in tehnoloških virov,” je dejal Niholenko in njihovo vrednost ocenil na stotine milijonov dolarjev.

“Zato ni čas za omilitev pritiska sankcij, medtem ko se vojna v srcu Evrope nadaljuje.”

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je prejšnji mesec dejal, da bo Unija proti Rusi sankcije uvajala dokler bo potrebno.

Deseti sveženj je uvedel strožje izvozne omejitve za blago z dvojno rabo, pa tudi ukrepe proti subjektom, ki podpirajo vojno, širijo propagando ali dobavljajo brezpilotna letala Rusiji… o tem smo poročali tukaj.

Ruski jedrski sektor zaradi nasprotovanja nekaterih držav članic ni vključen v deseti paket.

vir

Kadirov o invaziji na rusko ozemlje: Bombardirajte jih, ni vam treba paziti na civiliste

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je ruske oblasti pozval, naj “z največjo resnostjo” odgovorijo na oboroženo skupino, ki je izvedla kratkotrajni vdor iz Ukrajine v regijo Brjansk. Kadirov trdi, da morajo za dejanja odgovarjati svojci napadalcev, kar je običajna oblika kazni v Čečeniji.

Prepričan je, da so pri pripravi napada sodelovali tudi člani napadalčeve družine. Kremelj je pozval, naj “bombardirajo vse točke (v Ukrajini), ki imajo kakršno koli neposredno ali posredno povezavo s tem napadom”. Poudaril je, da je zaradi današnjega dogajanja treba razglasiti izredne razmere v “več ruskih regijah”. 

“To je že vojna brez pravil”

Priznal je, da bi bila uvedba izrednih razmer “lahko neprijetna za lokalno prebivalstvo”, a zatrdil, da bodo tako “varni”. “Z vsemi napadalci se je treba soočiti na najtežji način, kar se da ostro in kruto. Streljaj, da ubiješ. Ne samo obračunati z njimi, ampak pred roko pravice pripeljati tudi njihove družine, ki morda živijo v Rusiji,” je dejal v objavi na Telegramu. 

“Brez spogledovanja s teroristi. Ne izpustite jih, kaznujte jih na kraju samem in jih nevtralizirajte za vedno. Nato sprožite maščevanje proti Kijevu. Bombardirajte vse točke, ki so neposredno ali posredno povezane s tem napadom. Ni vam treba iskati civilnih objektov v bližini,” je po poročanju Newsweeka dejal Kadirov.

“Če sovražnik tako ravna z nemočnimi, tudi mi ne smemo oklevati. Poleg tega je to že vojna brez pravil, ki nam jih vsiljuje ukrajinski režim,” je sklenil. 

Foto: Pexels