Po poročanju, da mora Moskva ponovno aktivirati svoje tanke T-62, ki so iz sovjetske dobe, uvedeni pa so leta 1961, so ukrajinski uradniki izjavili, da so ukrajinske sile uničile približno 30 % modernejših ruskih tankov. To je številka, ki naj bi se po besedah ​​svetovalca ministrstva za notranje zadeve Viktorja Andrusiva le še večala.

Poročila iz Sievierodonetska pa medtem trdijo, da so ukrajinske sile v “težkem položaju. Tam na obrobju edinega mesta v regiji Lugansk, ki je še pod nadzorom Kijeva, potekajo hudi boji.

Hiter povzetek:

  • Nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v soboto opravila telefonski pogovor z Vladimirjem Putinom in pozvala k “resnim neposrednim pogajanjem” s Kijevom in izpustitvi ukrajinskih vojakov, ki so se predali pri Azovstalu.
  • Po podatkih Ukrajine je bilo v Ukrajini uničenih približno 30 % modernejših ruskih tankov. Ubitih je bilo približno 30.000 vojakov. Kremelj teh številk ni komentiral niti ni podal lastnih poročil o žrtvah.
  • Kijev  se boji ponovitve grozot iz Mariupola, saj ruska ofenziva med intenzivnimi boji v vzhodnem Donbasu napreduje
  • V Litvi so državljani organizirali akcije donacij za  nakup drona Bayraktar, namenjen bo ukrajinskim silam. Cilj  je bil 5 milijonov evrov, dosežen pa je bil v štirih dneh.
  • Ruska pravoslavna cerkev je zanikala, da je ukrajinska pravoslavna cerkev razglasila neodvisnost ali pridobila avtokefalnost. V soboto je navedla, da je njena enotnost “ohranjena”.
  • Po podatkih UNHCR je skoraj 3 milijone ukrajinskih beguncev  že zapustilo države, ki mejijo na Ukrajino in kamor so se po ruski invaziji zatekli. Preselili so se v druge evropske države.

 

V Ukrajino so prispele danske protiladijske rakete in ameriške havbice

V Ukrajino so prišle protiladijske rakete Harpoon iz Danske in samohodne havbice iz ZDA. To je orožje, ki bo okrepilo ukrajinske sile v boju proti ruski invaziji, je v soboto povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Obalne obrambe naše države ne bodo okrepile le rakete Harpoon – uporabljale jih bodo vse usposobljene ukrajinske ekipe. Rakete Harpoon obala-ladja bodo delovale skupaj z ukrajinskimi raketami Neptun za obrambo obale, vključno z južnim pristaniščem Odesa, je Reznikov zapisal na svoji Facebook strani.

Vir: Euronews

Foto: AP/Efrem Lukatsky