Ukrajina prebila rusko obrambo: korak bližje nadzoru nad Krimom

ByAna Koren

18. septembra, 2023 , ,
Ukrajina Foto: ZelenskiUA X

Ukrajina prebila rusko obrambo: korak bližje nadzoru nad Krimom

Ukrajinska protiofenziva proti ruskim silam se nadaljuje, ukrajinski generali so sporočili, da so “prebili” prvo rusko obrambno linijo na jugu države. To je del njihove obsežne operacije, ki so jo začeli junija. Cilj operacije je izriniti ruske sile iz ozemelj, ki so jih zasedli, in prekiniti njihove oskrbovalne linije. Kljub težavam, ki jih predstavljajo močno minirana polja in trdna ruska obramba, so ukrajinske enote uspele prodreti v ruske obrambne strukture vzdolž južne fronte.

To je pomemben korak v prizadevanjih Ukrajine, da ponovno vzpostavi nadzor nad strateškimi območji. Analiza videoposnetkov na družbenih omrežjih je pokazala, da so ukrajinske sile prebile rusko obrambo severno od vasi Verbove. Vendar to ne pomeni, da so prevzele nadzor nad tem območjem. Videoposnetki prikazujejo ukrajinske enote, ki prodirajo v ruske obrambne strukture. Dokazov, da so ukrajinske oklepne kolone izkoristile vrzel in zasedle zemljo pa ni.

Ogromna minirana polja in močna ruska večplastna obramba so upočasnila ukrajinsko napredovanje. Ponekod so bila polja tako močno nabita, da so je kar do pet min na kvadratni meter. To je povzročilo hude izgube ukrajinskih sil. Njihova sodobna oklepna vozila, ki jih je dobavil Zahod, so bila namreč poškodovana in uničena.

Dinamično bojevanje

Kljub tem težavam so ukrajinske sile še naprej odporne in se soočajo z elektronskim bojevanjem in topniškim ognjem. Strokovnjaki opozarjajo, da bo bojevanje verjetno še naprej dinamično. Rusija namreč pošilja okrepitve in se ukrajinske sile soočajo z različnimi izzivi, vključno z oviranjem signalov in uporabe brezpilotnih letal.

Prihajajoče deževno obdobje in negotovost glede ameriške podpore po prihajajočih predsedniških volitvah povečujeta pritisk na Ukrajino, da doseže uspeh v protiofenzivi. Čeprav to morda ne bo končalo vojne, ki bi se lahko nadaljevala v leto 2024 ali dlje, bi lahko oslabilo vojna prizadevanja Rusije in okrepilo položaj Ukrajine v morebitnih mirovnih pogajanjih. Kot je poudarila dr. Marina Miron z oddelka za vojne študije na King’s College v Londonu, je ključni izziv za Ukrajino, da “dobijo dovolj veliko odprtino, da lahko sprejmejo več vojakov.”

Izčrpani in demoralizirani

Ruske sile so morda izčrpane in demoralizirane po treh mesecih intenzivnih napadov, vendar še vedno predstavljajo močno silo, ki se mora Ukrajina še naprej soočati. Če bi Ukrajina uspela prebiti preostalo rusko obrambo in doseči mesto Tokmak, bi to pomenilo, da so ruske železniške in cestne oskrbovalne poti za Krim v dosegu njenega topništva. To bi lahko bilo ključno v prizadevanjih Ukrajine, da zmanjša rusko prisotnost na Krimu.

Medtem ko se boj nadaljuje, je jasno, da so pred Ukrajino še številni izzivi. Vendar pa bi lahko vsak napredek v tej protiofenzivi močno vplival na vojna prizadevanja obeh strani in morda pripeljal do pomembnih sprememb v regiji. Kot kažejo izkušnje, je pot do miru še vedno negotova. Doseženi koraki v smeri ponovne vzpostavitve nadzora nad strateškimi območji pa so medtem za prihodnost Ukrajine ključnega pomena.

vir Foto: Zelenskyy X Portal24