Ukrajina: Rusi množično umirajo, vendar napredujejo v Bahmutu

ByA.K.

3. marca, 2023 , ,
Foto: Pexels

Rusi množično umirajo, vendar napredujejo v Bahmutu

V obleganem Bahmutu v vzhodni Ukrajini so prostovoljci, ki zbirajo mrtve civiliste in tako tvegajo, da sami postanejo žrtve. “Kje? Kje?” sprašuje kanadski voznik Daniel Wilk v zamegljenem videu, ki so ga nedavno posneli v mestu.

Wilk nadaljuje, da napetost situacije je razvidna iz njegovih gibov, ko je usmerjen proti ograji. Nato se negotovo prebija skozi sneg, medtem drug glas večkrat zavpije: “Ne, ne.”

Hudiča

Ko Wilk pride do njih, so trupla zaradi eksplozije, ki jim je vzela življenje, še vedno tam, kjer so padla tri dni prej. Hitro jih zavijejo v rjuho in jih odstranijo.

Ljudje, ki jim je prejšnji teden uspelo doseči Bahmut, za opis tega, kar so doživeli uporabljajo isto besedo – pekel.

Medtem ko se plameni in dim iz gorečih stavb dvigajo v nebo, mesto, ki je skoraj v celoti obkoljeno z ruskimi silami, zadnje dni pretresa nenehno streljanje in eksplozije.

Ker so ceste, ki vodijo v mesto, pod nenehnim streljanjem z obeh strani, z ostrostrelci na ulicah, je dostop do mesta vse bolj nevaren za reševalne ekipe. Pojavile so se špekulacije, da se bodo morale ukrajinske sile umakniti.

“V zadnjih dneh nismo mogli priti v središče mesta,” je povedala Olha Danilova, ki tako kot Wilk dela za ukrajinsko nevladno organizacijo Dobrij Ruh, ki je v sedmih mesecih ruskega napada delovala v Bahmutu.

“Najbližje, kar smo lahko prišli, je bilo 500 metrov od centra mesta. Zelo je hrupno. Vse je zadeto z minometi. Mesto je nedostopno. Zadnjič smo poskušali evakuirati civiliste iz reke. Niti blizu nismo mogli,” pravi Olga. Olga nadaljuje: “Glavno cesto, po kateri smo se vozili, nenehno obstreljujejo. In 27. februar je bil najhujši dan. Bil je peklenski dan. To je bil najtežji dan, odkar delamo tukaj. Bil je ognjeni zid. Dve steni ognja. Prihajalo je z vseh strani, letalstvo je napadalo.”

“Bilo je zelo težko. Če poskušaš iti na glavno cesto, te bo nekdo poskušal ubiti. Na ulicah so ostrostrelci, ki streljajo na civiliste. Ni jim mar. To je popoln pokol. Bil sem po vsem mestu . Še vedno je nekaj delov, ki izgledajo skoraj normalno za mesto v Donbasu. Ostali so popolnoma opustošeni. Zadnjič, ko sem se peljal gor, sem preštel šest oblačkov dima. Povsod so požari,” je dodal Wilk.

V tednu, ko so razmere za branilce Bahmuta postale skoraj nevzdržne, pričanja Danilove in Wilka ter drugih civilnih prostovoljcev, slikajo živo sliko mesta, za katero se mnogi bojijo, da bi lahko kmalu padlo v ruske roke.

Mračno razpoloženje

Mračno razpoloženje je pronicalo v vire družbenih omrežij celo nekaterih odločnih zagovornikov mesta, kot je Magyar. Magyar je poveljnik enote za brezpilotna letala, ki so ga slavili zaradi svojih prizadevanj.

“Vse, kar morate vedeti, je, da 1. marca Bahmut še vedno stoji,” je dejal Magyar z izčrpanim izrazom na obrazu. “Stroški zadrževanja mesta so izjemni. Vse težje in težje ga je zadržati,” je dodal, pri čemer se je skliceval na ruska prizadevanja, da prekinejo zadnje oskrbovalne linije v mestu.

V zadnjih dneh, kljub poročilom o ukrajinskih okrepitvah, ki prihajajo na območje, so se branilci trudili odbiti rusko napredovanje severno in južno od mesta.

vir

Ukrajinci govorijo o strateškem umiku

Z oskrbovalnimi cestami pod močnim ognjem ruskega topništva, vključno s fosfornim strelivom in protitankovskimi vodenimi izstrelki. Okolje, ki je na tisoče ruskih vojakov stalo življenja, duši zadnji pristop do mesta.

“Naša vojska bo pretehtala vse možnosti. Doslej je držala mesto, a če bo treba, se bo strateško umaknila. Vseh ljudi ne bomo žrtvovali za nič,” je uvodoma dejal ekonomski svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega Aleksandar Rodnjanski.

Ukrajinske sile same priznavajo, da je nadzor nad mestom vse težji. Dostopne ceste so namreč pod pritiskom ruske vojske, ki prodira s severa, a tudi z juga.

“Situacija v Bahmutu je zelo težka. Je veliko hujša, kot se uradno govori. V vseh smereh, še posebej na severu, kjer so Rusi zelo napredovali med Berkivko in Jahidno,” je za CNN povedal ukrajinski vojak, ki je želel ostati anonimen.

Bitka za Bahmut se morda bliža koncu

Bitka, ki je postala utelešenje odločnosti Ukrajine, ko se branilci mesta upirajo neusmiljenemu granatiranju, ruske čete pa trpijo velike izgube, se morda bliža koncu.

Čeprav analitiki menijo, da bi bil padec Bahmuta udarec za Ukrajino in propagandna zmaga Kremlja, bi njegovo zavzetje Rusiji prineslo malo strateške prednosti.

Rodnjanski je opozoril, da Rusija uporablja najboljše čete Wagnerjeve skupine, da bi poskušala obkoliti mesto. Zasebno vojaško podjetje je znano po svoji brutalni taktiki, vodi Jevgenij Prigožin, milijonar z dolgoletnimi vezmi z Vladimirjem Putinom.

Prigožin je v sredo dejal, da ne vidi nobenih znakov ukrajinskega umika in da je Kijev dejansko okrepil svoje položaje: “Ukrajinska vojska namešča dodatne enote in dela vse, kar lahko, da ohrani nadzor nad mestom. Na desettisoče ukrajinskih vojakov se upira divji in boji so iz dneva v dan bolj krvavi.”

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je v začetku tega tedna povedala, da so v Bahmut poslali okrepitve.

Oleh Ždanov, ukrajinski vojaški analitik, je dejal, da so bile okrepitve morda poslane, da bi pridobili čas za okrepitev ukrajinskih ognjenih linij na hribu v Chasiv Yar. To je približno 15 km zahodno od Bakhmuta.

Dejal je, da morebiten umik ukrajinskih sil iz Bahmuta zaradi strelnih položajev v Časiv Jaru nikakor ne bo vplival na potek vojne.

Prigožin je objavil posnetek

V kontekstu nenehnega napredovanja Wagnerjevcev je mogoče interpretirati posnetek, ki ga je objavil vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin. Povedal je, da je posnetek nastal v središču Bahmuta.

“Fantje se norčujejo in snemajo domači videoposnetek. Posnetek je bil posnet danes zjutraj v Bahmutu, tako rekoč v središču mesta,” je zapisal ob videu skupine oboroženih moških, ki mahajo z zastavo, medtem ko jih obkrožajo ruševine. Avtentičnost ni bila potrjena, a kolikor je znano, bi lahko šlo za Bahmut.

V videu eden od vojakov maha z Wagnerjevo zastavo, trije vojaki pa igrajo na instrumente, kar namiguje na neformalni vzdevek skupine – glasbeniki.

Narava – možen zaveznik Ukrajine

(Ne)pričakovana zaveznica Ukrajine bi lahko postala narava. Telegraph piše, da je velika ruska ofenziva zaradi spomladanske otoplitve, že precej zabredla v blato.

Nekoč zamrznjena bojišča in zasneženi gozdovi so se zaradi nenadne segretve spremenili v neprehodna močvirja gostega blata.

Tik okoli Bahmuta so se ceste spremenile v reke in skrbno izkopani jarki so zdaj do kolen v blatu. Takšne razmere, ki so za večino nočna mora, bodo verjetno naklonjene ukrajinskim vojakom.

Hkrati so ruske sile, ki se pri napredovanju zanašajo na hiter premik, že obtičale v blatu.

“Obe strani ostajata na svojih položajih, saj spomladi prinese blato. Tako da je nemogoče naprej,” je dejal Mikola, poveljnik raketne lansirne baterije na čelu.

Spomladanska otoplitev, ki je v preteklosti prekrižala načrte različnih vojsk za invazijo na celotno Ukrajino, je Kijevu morda ponudila mesec dni, da utrdi svoj položaj okoli mesta.

Rasputica je ustavila tudi Hitlerja

Blatno obdobje – v Rusiji znano kot “kolenica” – je leta 1941 upočasnilo napredovanje Hitlerjevih oklepnih enot proti Moskvi. Pogosto se tudi pripisuje rešitvi sovjetske prestolnice pred nemško okupacijo.

“Zgodnja pomlad in slab teren bosta otežila ruske napade, zlasti pehoto, saj jih bo gosto blato upočasnilo,” je dejal Hamish de Bretton-Gordon, nekdanji poveljnik 1. tankovskega polka britanske vojske.

To bo še posebej oviralo ruske napade v Bahmutu. Moskovske sile so se zatekle k napadom s človeškim valom in na mesto preko blata poslale vojake, pogosto ujetnike, ki jih je rekrutiral Wagner, ali nesrečne rekrute.

“Napad skozi blato v Bahmutu bo verjetno povzročil še več ruskih pokolov,” je za The Telegraph dodal De Bretton-Gordon.

Drugje na fronti naj bi ruska oklepna vozila ob soočenju z blatom doživela podobno usodo. Moskovska tankovska flota je zaradi nizke oddaljenosti od tal še posebej občutljiva na močvirnate razmere.

Pred več kot enim letom so ameriški obveščevalci poročali, da je Vladimir Putin celo odložil svoje začetne načrte za invazijo. Čakal je namreč, da tla zmrznejo.

Ukrajini bi lahko dala prednost uvedba tankov zahodne izdelave. Zasnovani so veliko višje od tal, kar pomeni, da je manjša verjetnost, da bodo obstali v blatu.

Priložnost za ukrajinski protinapad

Sprememba vremena tudi ukrajinskim silam daje številne druge priložnosti za zmago v vojni proti Rusom. Jasnejše nebo bi lahko Moskvi omogočilo, da izkoristi svojo zračno premoč. A bo zaradi tega tudi bolj ranljiva za vse večje napade ukrajinske zračne obrambe.

Blato bi se moralo posušiti in strditi, ko konec marca na fronto prispejo nemški Leopardi in Britanski Challengerji.

S številnimi bojnimi vozili pehote, ki so jih podarile zahodne zaveznice, bo Ukrajina lahko začela kopensko ofenzivo, podobno Blitzkriegu.
Sistemi za nočno opazovanje bodo Kijevu omogočili nočne napade. To je še ena prednost pred ruskim sovražnikom.

“Ukrajinski oklepniki bodo verjetno poskušali zaobiti ruske položaje in jim priti za hrbet. Slabo izurjene ruske enote se lahko spopadajo le s čelnimi napadi. Ukrajinci se bodo slednjemu izognili,” je zaključil De Bretton-Gordon.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Rusi trdijo, da je Ukrajina napadla Rusijo, Putin odpovedal potovanje

Izkazalo se je, da je ukrajinska izvidniška skupina vstopila v regijo Bryansk in sicer tik nad severno mejo z Rusijo. Vstop naj bi bil del, kot se zdi, presenetljivega napada… več tukaj.