Ukrajina: Rusi začeli s pripravami na evakuacijo Zaporožja

ByAna Koren

1. maja, 2023 , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Ukrajina: Rusi začeli s pripravami na evakuacijo Zaporožja

Ukrajinske sile trdijo, da ruske sile začenjajo priprave na morebitno evakuacijo regije Zaporožje. Dele regije so ruske sile zasedle od februarja lani, ko je mesto Berdjansk padlo pod ruski nadzor.  Zaporožje je ostalo v ukrajinskih rokah.

“Po navedbah odporniških sil so okupacijske oblasti pripravile načrt evakuacije za osebje in njihove družine na začasno zasedenih območjih v regiji Zaporožje,” so sporočili iz nacionalnega centra za odpor. Slednjega je ustanovila ukrajinska vojska. 

Sporočili so tudi, da ruske sile izdajajo navodila za uničenje dokumentov in vojaške opreme.

Ukrajina se še vedno pripravlja na spomladansko ofenzivo, v kateri bi lahko deli regije Zaporožje postali naslednje bojišče. Pred kratkim je bilo objavljeno, da je Ukrajina rotirala nekaj novih enot v regijo.

Po eksploziji blizu ukrajinske meje se je v Rusiji iztiril vlak

Po eksploziji se je v regiji Brjansk na zahodu Rusije blizu meje z Ukrajino iztiril vlak, so sporočile ruske regionalne oblasti.

Žrtev ni, je po incidentu, ki se je zgodil pri kraju Uneče, 140 kilometrov jugozahodno od Brjanskega, sporočil deželni guverner Aleksander Bogomas. Železniški promet na tej progi je bil začasno ustavljen. Vlak naj bi takrat prevažal nafto in lesne izdelke. Približno šest od 60 vagonov je prevrnjenih v jarku.

Vlak se je iztiril nekaj dni po tem, ko je napad z dronom povzročil požar v skladišču goriva v pristaniškem mestu Sevastopol na polotoku Krim, ki so ga leta 2014 zasedle ruske sile. Incidente obravnavajo kot poskuse prekinitve ruskih oskrbovalnih linij z gorivom in strelivom, medtem ko se Ukrajina pripravlja na protiofenzivo, ki se pričakuje v prihodnjih dneh.

Medvedjev besni na Twitterju

Dmitri Medvedjev, dolgoletni zaveznik Vladimirja Putina in trenutno namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije, je prvega maja svojo jezo usmeril na Twitter, ki je odstranil eno njegovih nedavnih objav.

V sporočilu je zagrozil številnim tarčam zunaj Rusije. 

V svoji objavi na Telegramu je nekdanji predsednik in premier Rusije zapisal:

“Resno, lahko sem brez Twitterja. Navsezadnje je to le tuje družbeno omrežje, ki deluje v interesu ameriškega establišmenta. Precej cinično smo ga uporabili za promocijo naših propagandnih ciljev,” je zapisal.

“Naša glavna naloga je popolnoma drugačna: zadati poraz vsem sovražnikom. Kronskim nacistom, ZDA, njihovim ljubljencem v Natu, vključno z podlo Poljsko, in drugim zahodnim gnidam. Končno moramo vrniti vso našo zemljo. Zaščititi vse naše ljudi za vedno . Kajti pri tem se bomo trudili. Lep prvi maj vsem!” je zapisal Medvedjev. 

vir Foto: Pexels