Ukrajina se med rusko invazijo sooča z brutalnostjo, ki v Evropi od druge svetovne vojne ni bila opažena je na uvodni dan vrha Nata v Madridu dejal Jens Stoltenberg.

Komentar je prišel dan po ruskem napadu na nakupovalno središče v Kremenčuki v osrednji Ukrajini. Glede na dosedanje podatke je umrlo 18 ljudi. Voditelji G7 so napad označili za vojni zločin.

Države Nata se bodo v Madridu dogovorile o obsežnem programu pomoči Ukrajini. Slednja bo tako lahko uveljavila svojo pravico do samoobrambe, je na brifingu ob španskem premierju Pedru Sanchezu dejal Stoltenberg. Sanchez je ob tem povedal, da bo vrh priložnost za pošiljanje sporočila enotnosti pri obrambi demokracije in njenih vrednot. Pa tudi za obrambo mednarodnega reda, ki temelji na pravilih.

Na vrhu vojaških zavezništev, ki  bo trajal do četrtka, se je zbralo več kot 40 voditeljev držav in vlad. Vrh bo večinoma posvečen vojni v Ukrajini.

Stoltenberg je včeraj napovedal povečanje Natovih enot za hitro ukrepanje in sicer s 40.000 na 300.000, kar je velika okrepitev vzhodnega boka zavezništva.

O grozotah v Ukrajini smo že poročali, TUKAJ.

Foto: Nato