Ukrajina: Šest mrtvih v ruskih napadih, območje Hersona pod težkim obstreljevanjem

V zadnjem dnevu so se razmere na vzhodni Ukrajini dramatično zaostrile. Lokalni uradniki poročajo, da je v ruskih napadih v zadnjih 24 urah umrlo najmanj šest ljudi. Območje Hersona je bilo pod težkim obstreljevanjem. Izstreljenih je bilo več kot 100 granat, ki so ubile dve osebi in ranile tri, je na družbenih omrežjih zapisal lokalni guverner Oleksander Prokudin.

Napadi so močno prizadeli infrastrukturo mesta Herson. Ključni objekti so bili zadeti z vodenimi raketami, kar je povzročilo delni izpad električne energije in motnje v oskrbi z vodo. V regiji Harkov je bil v zračnem napadu uničen dom, pri čemer sta umrla 57-letni moški in 54-letna ženska.

Medtem so se odvijali tudi vojaški manevri na drugi strani konflikta. Ukrajinske sile so izvedle obsežne napade z brezpilotnimi letali na ruska območja. Nad območje so poslali 27 brezpilotnikov, od katerih jih je bilo 18 sestreljenih nad regijo Kursk. Lokalne oblasti so sprožile špekulacije, da je bil napad morda usmerjen proti vojaškemu letališču Khalino, saj so goreči ostanki brezpilotnikov so padle le 1,5 kilometra od letalske baze.

Ruske obrambne sile so poleg tega potrdile, da so prestregle brezpilotno letalo Global Hawk, ki je operiralo blizu ruske črnomorske meje. Po njihovih navedbah je bilo letalo prisiljeno obrniti se stran od ruskega zračnega prostora.

Konflikt na vzhodni Ukrajini se nadaljuje z obnovljenim nasiljem, pri čemer obe strani izvajata agresivne vojaške operacije, ki vodijo k dodatnim žrtvam in uničenju. Mednarodna skupnost pozorno spremlja razvoj dogodkov in poziva k deeskalaciji napetosti in obnovitvi miru v regiji.

vir Foto: ZelenskyyUA X Portal24