Ukrajina: Ubita prostovoljca, Rusija izvedla brezpilotno ofenzivo

ByAna Koren

11. septembra, 2023 , ,
Vojna v Ukrajini [Foto: Pixabay]

Tragični napad v Ukrajini: Smrt dveh prostovoljcev in ruska brezpilotna ofenziva

V vzhodni Ukrajini se je zgodil srhljiv napad, v katerem sta bila ubita dva prostovoljca, več deset ruskih brezpilotnih letal pa je ciljalo na Kijev in ranilo civilista. Incident se je zgodil blizu mesta Chasiv Yar, ko so ruske granate zadele kombi, v katerem je bila štiričlanska ekipa, ki je sodelovala z ukrajinsko nevladno organizacijo ‘Road to Relief’.

Organizacija Road to Relief je sporočila, da so bili štirje prostovoljci, ki so pomagali pri evakuaciji ranjenih s frontnih območij, ujeti v kombiju, ki se je prevrnil in zagorel po granatiranju. Kanadčan Anthony Ihnat je žal umrl v napadu. Nemški zdravstveni prostovoljec Ruben Mawick in švedski prostovoljec Johan Mathias Thyr sta huje ranjena.

Še vedno ni jasnih informacij o usodi četrtega potnika kombija, in sicer Španke Emme Igual, ki je bila direktorica organizacije. Vršilec dolžnosti španskega zunanjega ministra José Manuel Albares je kasneje potrdil smrt 32-letne Igual.

Prostovoljci so se odpravljali na pot, da bi ocenili potrebe civilistov na obrobju Bakhmuta, območja, ki je videlo najdaljšo in najbolj krvavo bitko v vojni pred padcem pod Moskvo maja lani. Ukrajinske sile so še vedno prisotne na zahodnem predmestju Bakhmuta in izvajajo protiofenzivo v tem območju.

Huda ruska ofenziva z brezpilotnimi letali na Kijev

V soboto zvečer je Rusija izvedla veliko ofenzivo z brezpilotnimi letali, večinoma v regiji Kijeva. Izstrelili so kar 32 eksplozivnih brezpilotnih letal, od katerih so ukrajinske sile zračne obrambe uspele sestreliti 25. Napadi so bili usmerjeni predvsem proti Kijevski regiji.

Napadi so povzročili poškodbe stanovanj, avtomobilov in trolejbusnih kablov. Na srečo je bila le ena oseba ranjena in ni v smrtni nevarnosti.

Uničenje ukrajinskih gliserjev v Črnem morju

Rusija je v nedeljo trdila, da je uničila tri hitre vojaške izstrelitve z ukrajinskimi vojaki na krovu v Črnem morju. Ruska vojska je izjavila, da so bile te izstrelitve namenjene proti aneksiranemu Krimu.

Incident je vzbudil veliko pozornosti mednarodne skupnosti, saj se je zgodil v spornem območju Črnega morja.

Prostovoljne varnostne patrulje blizu estonske meje

V Rusiji blizu estonske meje so ustanovili prostovoljne varnostne patrulje, da bi preprečili nadaljnje napade zračnih vozil brez posadke (UAV) na letalsko bazo Kresty. Do sedaj se je prijavilo kar 800 državljanov, ki želijo sodelovati v patruljah.

Poteza kaže na pomanjkanje usposobljenega varnostnega osebja v Rusiji za obrambo pred UAV napadi. Patrulje bodo sestavljene iz skupin po 50 ljudi, ki bodo patruljirale obmejna območja in ključno infrastrukturo, zlasti letališča in letalske baze.

Napadi z brezpilotnimi letali postajajo vse bolj resna grožnja, zato bo treba razviti učinkovitejše metode za njihovo preprečevanje in obrambo.

Foto: Pixabay

Portal24