Ukrajina: V Bahmutu potekajo krvave bitke brez primere

ByAna Koren

16. aprila, 2023 , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Ukrajina: V Bahmutu potekajo krvave bitke brez primere

Ukrajinske in ruske oborožene sile bijejo izjemno krvave bitke v porušenem mestu Bakhmut na vzhodu države. Proukrajinske sile se še vedno držijo, je sporočila ukrajinska vojska.

Rusko ministrstvo je sporočilo, da so borci skupine plačancev Wagner zavzeli še dva dela Bahmuta, glavnega cilja ruske ofenzive v vzhodni Ukrajini.

“Krvavi boji, kakršnih v zadnjih desetletjih ni bilo, se odvijajo sredi urbanega mestnega območja,” je dejal Serhiy Cherevatji, tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva za vzhodno Ukrajino.

“Naši vojaki v krvavih in srditih bojih delajo vse, kar je v njihovi moči, da zdrobijo sovražnikove bojne zmogljivosti in zlomijo moralo. Vsak dan, v vsakem kotičku mesta, to počnejo uspešno,” je povedal za televizijski kanal 1+1.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so enote Wagnerja na severnem in južnem obrobju mesta zavzele dve območji. Enote ruske vojske so jih podpirale tako, da so držale ukrajinsko vojsko na krilih, so dodali na ministrstvu.

V petkovem poročilu obveščevalnih služb je Velika Britanija navedla, da so bile ukrajinske sile v Bahmutu prisiljene predati nekaj ozemlja. Rusija je namreč tam nadaljevala ofenzivo, v zadnjih dveh dneh pa odprla intenziven topniški ogenj.

Bahmut, ki je imel pred vojno 70.000 prebivalcev, je glavna tarča ruske zimske ofenzive. Omenjena ofenziva je doslej kljub kopenskim pehotnim bojem, kakršnih v Evropi ni bilo po drugi svetovni vojni, dosegla skromne rezultate.

Število mrtvih v ruskem napadu na Slovjansk se je povzpelo na 11. “Ubit je bil dveletni deček”

Ukrajinske oblasti so sporočile, da se je število žrtev ruskih raketnih napadov na vzhodnoukrajinsko mesto Slovjansk povečalo na 11, medtem ko reševalne ekipe poskušajo doseči ljudi, ujete v ruševinah stanovanjske hiše. Prejšnja številka je bila devet mrtvih.

Svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Anton Geraščenko je sporočil, da je ruska raketa S300 zadela stanovanjsko stavbo v Slovjansku in da je pri tem umrl dveletni deček. 

“Dveletni deček je bil ubit. Doma je bil z očetom, medtem ko je mama nakupovala. Zaradi šoka je v bolnišnici,” je zapisal Geraščenko in dodal, da je njegov oče še vedno pod ruševinami. 

“Rusija še naprej terorizira civiliste,” je zapisal. 

V ruševinah stanovanjske hiše, ki je bila prizadeta v napadu na Slovjanski, reševalne ekipe iščejo pet ljudi.

Več prebivalcev je tudi pogrešanih, je povedal Vadim Liakh, vodja lokalne vlade.

Ukrajina: Kmalu bomo dobili American Patriot

Ameriški zračni obrambni sistem Patriot naj bi v Ukrajino prispel nekje po veliki noči, je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ihnat. V Ukrajini danes praznujejo veliko noč. 

“Javnost bo vedela, da je novi sistem prišel, “takoj ko bo sestreljeno prvo rusko letalo,” je Ikhnat dejal na ukrajinski državni televiziji.

Skupina 65 ukrajinskih vojakov je prejšnji mesec zaključila urjenje na vojaški postaji Fort Still v Oklahomi.

Zelenski in Macron sta se pogovarjala uro in pol

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se pogovarjala skoraj uro in pol. Ukrajinski predsednik se je francoskemu kolegu zahvalil za nadaljnjo podporo.

Vojna v Ukrajini, nedavno Macronovo potovanje na Kitajsko in videoposnetek domnevnega obglavljenja ukrajinskega vojaka so bile teme pogovora med voditeljema.

Zelenski je dejal, da je pohvalil “namero Francije, da dodatno okrepi pomembno podporo Ukrajini na bojišču” in da je “izrazil hvaležnost za obsodbo strašne, nečloveške usmrtitve ukrajinskega vojaka”.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Prigožin poziva k koncu “posebne vojaške operacije”: Osredotočiti se moramo na osvojeno

Vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da bi bilo za to državo idealno razglasiti konec “posebne vojaške operacije” v Ukrajini in ohraniti fokus na okupiranih ozemljih. Prigožinov komentar je objavila njegova tiskovna služba… več tukaj.