Ukrajina je v soboto potem, ko je EU njene ambicije v zvezi s kandidaturo potrdila in ob podpori Velike Britanije obljubila, da bo premagala Moskvo.

Od držav članic EU se pričakuje, da bodo prihodnji teden na vrhu Ukrajini podelile status kandidatke za članstvo v EU. Britanski premier Boris Johnson, ki je v petek nenapovedano obiskal Kijev, je Ukrajini ponudil pospešeno usposabljanje ukrajinskih sil. 

“Rusi napredujejo centimeter za centimetrom in na nas je, da povemo na gla, kar vemo. Da Ukrajina to zmore, da lahko zmaga in bo zmagala. Ukrajina postaja utrujena, zato je zelo pomembno pokazati, da smo z njimi na dolgi rok. Da jim dajemo strateško podporo, ki jo potrebujejo.«

Boris Johnson
Ukrajina

Severodoneck je glavna tarča moskovske ofenzive zaradi prevzema popolnega nadzora nad vzhodnim območjem Luganska. Mesto je znova pod močnim topniškim in raketnim obstreljevanjem, je sporočila ukrajinska vojska.

Guverner Luganska Sergej Gaidai je dejal, da so ukrajinske sile odbile ruske napade na mesta južno od Severodonecka, razmere so težke. “Rusi so vse svoje rezerve usmerili v smeri Severodonecka in Bakhmuta. Vzpostaviti želijo popoln nadzor nad regionalnim središčem in presekati avtocesto Lisičansk-Bakhmut. Uspehov ni, ljudje množično umirajo,« je dejal Gaidai. Lisičansk je bil pod nenehnim obstreljevanjem, a je v celoti ostal v ukrajinskih rokah. Hkrati je potekala ti. tiha evakuacija. Humanitarni konvoji so prihajali vsak dan. Gaidai je povedal, da ključna avtocesta iz mesta, zaradi ruskega obstreljevanja, zdaj ni prevozna.

Na severozahodu, v okrožju Izium, je več ruskih raket zadelo plinarno. Ruske rakete so deževale tudi na predmestje Harkova, zadele so občinsko stavbo in v stanovanjskem bloku zanetile požar. Žrtev ni, poročajo ukrajinske oblasti.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je s severozahoda sporočil, da so napadli ruske čete na izvidniški misiji v bližini mesta Krasnopolj.

Ukrajinske oblasti so poročale tudi o nočnem obstreljevanju lokacij zahodno v Poltavi in ​​Dnepropetrovsku. Včeraj so sporočili, da so v mestu Novomoskovsk ruske rakete zadele plinarno. Ranjenih je 11 ljudi ranjenih, ena huje. 

Zeklensky

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky, ki je s kljubovanjem navdihnil Ukrajince, v svetu pa pridobil spoštovanje, je obiskal vojake na južni frontni črti v regiji Mikolajev.

“Naši pogumni možje in žene. Vsak od njih dela brez težav. Zagotovo bomo zdržali! Zagotovo bomo zmagali,” je Zelensky dejal na Telegramu.

Foto: Reuters (čakajoč na evakuacijo)