(Foto: AP)

Boji okoli mesta Sievierodonetsk so se okrepili. Do zdaj je tam 1500 žrtev, uničenih je 60 % stanovanjskih zgradb. Po besedah ​​tamkajšnjega župana v mestu ostaja približno 12.000 do 13.000 ljudi. Sievierodonetsk je edini del regije Lugansk v Donbasu, ki je še vedno pod nadzorom ukrajinske vlade.

Pred ukrajinskim sodiščem se pojavita Rusa, obtožena vojnih zločinov

Na drugem zaslišanju v severovzhodnem mestu Kotelva sta se pojavila ruska vojaka, obtožena vojnih zločinov v Ukrajini.  Aleksander Aleksejevič Ivanov in Aleksander Vladimirovič Bobikin sta obtožena obstreljevanja civilne infrastrukture. Vojaka sta na obravnavi na okrožnem sodišču v Kotelevskem krivdo priznala. Če bosta obsojena, jima grozi do 12 let zapora. Njun zagovornik je zaprosil za osem letno kazen, saj da sta le sledila ukazom svojih nadrejenih.

Ob koncu zaslišanja sta lahko podala izjavi. Odgovoril je Bobykin: »Priznam, kar sem storil. Obžalujem dejanja, ki so jih zagrešile naše čete. Verjamem, da se bo v prihodnosti vojna končala in mir, ki ga vsi čakamo. Ta bo prišel.”

Ivanov ni komentiral.

Sojenje je preloženo na 31. maj.

V mestu Sievierodonetsk najmanj 1500 mrtvih

Ukrajinsko mesto Sievierodonetsk je središče hudih spopadov na vzhodu. Župan Oleksandr Stryuk pravi, da se držijo, čeprav je v mestni hotel vstopila ruska izvidniško-diverzantska skupina. V Sievierodonetsku je bilo ubitih najmanj 1.500 ljudi, približno 12.000 do 13.000 jih v mestu ostaja v mestu. Po besedah Stryuka je v mestu  ​​uničenih 60 % stanovanjskih zgradb.

Sievierodonetsk je še edini del regije Lugansk v Donbasu, ki je pod nadzorom ukrajinske vlade. Ruske sile pa ga poskušajo odrezati od preostalega ozemlja pod ukrajinskim nadzorom.

Glavna cesta med sosednjim mestom Lysychansk in Bakhmutom na jugozahodu ostaja odprta. Potovanje je nevarno, pravi Stryuk in dodaja, da so v četrtek lahko evakuirali le 12 ljudi.

Zelenskyy prosi za več raket

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Zahod v četrtek zaprosil, naj v Ukrajino čim prej pošlje raketne sisteme. Tako bi Ukrajini dali vsaj možnost za boj proti ruski ofenzivi na vzhodnem Donbasu.

“Borimo se za to, da bi Ukrajina dobila vse potrebno orožje. Da bi spremenili naravo bojev. Se začeli hitreje in samozavestneje premikati proti izgonu okupatorjev,” je Zelensky v svojem govoru dejal Ukrajincem. Ruske sile z obličja Zemlje dobesedno brišejo nekatera vzhodna mesta. Regija bi lahko končala nenaseljena.

“V pepel želijo spremeniti Popasno, Bakhmut, Lyman, Lysychansk in Sievierodonetsk kot so to storili z Volnovakho in Mariupolom,” je dejal Zelenskyy.

V četrtkovem obstreljevanju Harkova, drugega največjega mesta Ukrajine, je bilo ubitih najmanj devet ljudi, 19 je ranjenih. Med mrtvimi sta petmesečni dojenček in njegov oče, otrokova mati je huje poškodovana.

Zelensky je nekaj ostrih besed namenil tudi članicam Evropske unije, ki se upirajo uvedbi strožjih sankcij proti Rusiji. Tudi na embargo uvoza ruske nafte in plina, ki je glavni vir prihodkov za Moskvo.

Vir: Euronews