Ukrajina v pričakovanju ruske ofenzive krepi obrambo Harkova

ByAna Koren

9. aprila, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Ukrajina v pričakovanju ruske ofenzive krepi obrambo Harkova

Ukrajina intenzivira svoja prizadevanja za zaščito mesta Harkov, ki se po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega nahaja v neposredni nevarnosti naslednje velike ruske ofenzive. Zelenski je v nedavnem nagovoru poudaril, da država tesno sodeluje z mednarodnimi partnerji pri krepitvi zračne obrambe, pri čemer je poseben poudarek na Harkovu. Ta ukrep vključuje izboljšanje energetske infrastrukture in podporo lokalnim prebivalcem ter podjetjem.

Predsednik Zelenski je v Kijevu vodil sestanek z vojaškim vodstvom, na katerem so razpravljali o konkretnih ukrepih za zaščito Harkova, drugega največjega ukrajinskega mesta, ki je že doživelo stalne ruske zračne napade. Po besedah Zelenskega so bile glavne teme srečanja krepitev zračne obrambe in elektronskega orožja v regiji.

Zaporožje

Vzporedno s temi dogodki ZDA natančno spremljajo situacijo v jedrski elektrarni Zaporožje, ki je pod rusko okupacijo od marca 2022. Po navedbah State Departmenta so bili glavni reaktorji elektrarne, največje v Evropi, v preteklih dneh tarča napadov. Tiskovni predstavnik Matthew Miller je izrazil globoko zaskrbljenost glede ruske okupacije objekta, ki predstavlja veliko nevarnost za jedrsko varnost v regiji.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je poročala o neposrednih zadetkih na glavne zadrževalne strukture jedrske elektrarne Zaporožje, kar predstavlja prvo takšno potrjeno dejanje od novembra 2022. Napadi z brezpilotnimi letali so povzročili škodo na enem od reaktorjev, kar sicer ni ogrozilo jedrske varnosti, vendar je to dogodek, ki bi lahko ogrozil varnost celotnega zadrževalnega sistema.

Ukrajinska zračna obramba čez noč uničila 20 ruskih dronov

Ukrajinske obrambne sile so v noči na 9. april uspešno uničile vseh 20 brezpilotnih letal tipa Shahed, ki jih je Rusija izstrelila proti Ukrajini. Po poročanju ukrajinskih letalskih sil so droni poleteli iz ruskega pristaniškega mesta Primorsko-Akhtarsk ob Azovskem morju in rta Chauda na okupiranem Krimu.

Ruske vojaške sile so poleg dronov na Ukrajino izstrelile tudi vsaj štiri rakete S-300 iz zasedenih delov Donecke oblasti, vendar letalske sile niso potrdile, ali so bile te rakete prav tako prestrežene.

Uničenje brezpilotnih letal je bilo doseženo z usklajenim delovanjem ukrajinskih lovske letal, enot za protiletalsko raketno in elektronsko bojevanje ter mobilnih ognjenih skupin. Uspešna obramba je bila izvedena nad več ukrajinskimi oblastmi, vključno z Mikolajvovo, Odessko, Hersonsko, Dnjepropetrovsko, Poltavsko, Vinicko in Lvovsko.

V regiji Lviv v zahodni Ukrajini so bile v noči na 9. april slišane eksplozije, zaradi česar je regionalni guverner Maksym Kozytskyi prebivalce pozval k ostanku v zavetiščih. Kljub napadom ni bilo poročil o žrtvah ali ranjenih.

Napadi z droni predstavljajo vsakdanjo grožnjo v Ukrajini, pri čemer različne regije po državi redno trpijo posledice teh napadov. Samo noč pred zadnjim napadom je ukrajinska zračna obramba sestrelila 17 dronov in eno rusko raketo.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24; Foto: Pexels