Ukrajina: V ruskem napadu na trgovino umrlo 51 ljudi

Ruski napad na civiliste v Ukrajini je zahteval 51 življenj. Ruska raketa je zadela trgovino s hrano. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je napad obsodil, guverner regije Harkov Oleh Sinehubov pa je potrdil, da je bil med žrtvami tudi šestletni otrok.

Incident se je zgodil v vasi Horza, ki leži v severovzhodni regiji Harkova. “Napadena sta bila kavarna in trgovina. V tistem času je bilo tam veliko civilistov,” je dejal Sinehubov. Ta grozoviti napad je označen kot eden najsmrtonosnejših na civiliste od začetka vojne med Rusijo in Ukrajino.

Ukrajinski mediji poročajo, da je raketa zadela trgovino blizu kavarne, kjer je potekala komemoracija. Varnostni in vojaški analitik Michael Clarke, nekdanji generalni direktor Royal United Services Institute (RUSI), je izpostavil, da je težko verjeti, da napad ni bil ciljni. “Karkoli je zadelo to območje, je bilo namenjeno temu. Ni verjetno, da bi šlo za napačno usmerjeno raketo ali raketo, ki je zašla,” je dodal.

Ustaviti je treba ruski teror

Ukrajinski notranji minister Ihor Klimenko je povedal, da predhodne ugotovitve kažejo, da je bila uporabljena raketa ruskega balističnega raketnega sistema iskander. Klimenko je tudi potrdil, da je število mrtvih naraslo na 51, potem ko je eden od ranjenih umrl med nudenjem zdravniške pomoči.

Odzivi na grozljiv napad so prišli z vseh strani. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je trdilo, da v času napada na prizorišču ni bilo vojaških ciljev. Ruski predsednik Vladimir Putin se na obtožbe Ukrajine o napadu ruskih sil ni odzval, v uvodnem govoru na vrhu v Sočiju pa je okrivil Ukrajino za začetek vojne.

Volodimir Zelenski, ki je obiskal Španijo, je dejal, da mora svet “ustaviti ruski teror”. Zelenski je napad opisal kot brutalen ruski zločin. Urad Združenih narodov v Ukrajini je izrazil zaskrbljenost in obtožil ruske sile namernega ciljanja na civiliste, kar je vojni zločin.

Ob tej tragediji se mednarodna skupnost sprašuje, kako preprečiti nadaljnje napade na civiliste in kako končati konflikt, ki že predolgo traja in zahteva preveč nedolžnih življenj.

vir Foto: NextaTv X

Portal24