Rusi trdijo, da je Ukrajina napadla Rusijo, Putin odpovedal potovanje

Izkazalo se je, da je ukrajinska izvidniška skupina vstopila v regijo Bryansk in sicer tik nad severno mejo z Rusijo. Vstop naj bi bil del, kot se zdi, presenetljivega napada. 

Ruska tiskovna agencija TASS poroča, da organi pregona poročajo o spopadih z ukrajinskimi saboterji in da so med prebivalci območja mrtvi in ​​ranjeni.

Ruski mediji poročajo, da je ukrajinska skupina približno 50 članov z eksplozijami in streljanjem zajela prebivalce v vasi Sushani. Tiskovna agencija RIA pravi, da so talci zaprti tudi v vasi Ljubečan. V Sušanih so po poročanju Baze razstrelili trafo-postajo in bencinsko črpalko.

Šest prebivalcev regije Bryansk bi lahko bilo talcev ukrajinskih diverzantov, ki so se infiltrirali v dve lokalni vasi iz regije Chernigov v Ukrajini. Dve vasi, Ljubečan in Sušani, ki se nahajata v okrožju Klimovsky, sta napadeni.

Obrambni krogi niso navedli števila ukrajinskih diverzantov, ki so prodrli v regijo Bryansk, vendar pravijo, da je tam več deset oboroženih ljudi. Poteka streljanje, je poročal TASS.

Guverner Brjanske regije Aleksander Bogomaz je povedal, da so ukrajinski napadalci streljali na premikajoči se avtomobil v okrožju Klimovsky in pri tem ubili lokalnega prebivalca in ranili otroka.

“Okrožje Klimovsky je napadlo ukrajinsko brezpilotno letalo, vas Lomakovka v občini Starodubsky pa je bila izpostavljena minometnemu obstreljevanju ukrajinske vojske,” je dejal guverner.

FSB: Sprejemamo ukrepe

“Ruska zvezna varnostna služba (FSB) in ruske enote izvajajo ukrepe za uničenje oboroženih ukrajinskih enot, ki so prečkale državno mejo,” je za TASS povedal tiskovni urad FSB.

“FSB Rusije in pridružene enote izvajajo ukrepe v obmejnem okrožju Klimovsky v Brjanski regiji za uničenje oboroženih ukrajinskih enot, ki so prestopile državno mejo,” so dodali.

Informacije niso dodatno neodvisno preverjene. 

Putin je sklical izredni sestanek. Kremelj: “Ukrajinski napad je terorizem!”

Državna tiskovna agencija RIA Novosti je poročala, da je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov na dnevni novinarski konferenci dejal, da je ruski predsednik Vladimir Putin odpovedal načrtovano potovanje v Stavropol “zaradi razmer v regiji Brjansk”. 

Peskov je dejal, da gre za “teroristični napad”. Vladimir Putin bo danes vodil nujno sejo ruskega varnostnega sveta, je sporočil ruski poslanec.

Ukrajina: To je namerna provokacija

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je dejal, da je Brjansk “namerna provokacija” Rusije.

Mihajlo Podoljak je na Twitterju zapisal, da želi Ruska federacija “prestrašiti svoje ljudi, da bi upravičila napad na drugo državo”.

vir Foto: FSB

Ne spreglejte…

Severna Koreja se sooča z najhujšo lakoto po devetdesetih letih prejšnjega stoletja

Severna Koreja se sooča z najhujšo lakoto po devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je, da bi spodbudil proizvodnjo hrane ukazal izboljšave infrastrukture in razširitev kmetijskih zemljišč.

Kim je na plenarnem zasedanju osrednjega komiteja vladajoče Delavske stranke izdal navodila za posodobitev namakalnega sistema, proizvodnjo sodobnih kmetijskih strojev in za povečanje površine obdelovalne zemlje s spreminjanjem blatnih ravnic v rodovitno zemljo.

Na poslabšanje prehrambene krize v izolirani Severni Koreji, vključno z nedavnim porastom števila smrti zaradi lakote v nekaterih regijah, je opozorila Južna Koreja… več tukaj.