Ukrajina: Washington Rusijo obtožil uporabe kemičnega orožja

ByAna Koren

2. maja, 2024 , , , ,
Foto: Pexels

Ukrajina: Washington Rusijo obtožil uporabe kemičnega orožja

Boj v Kijevu se že mesece stopnjuje, ukrajinske sile pa medtem še naprej čakajo na nujno novo vojaško pomoč. Konflikt pa se je nedavno še bolj zaostril, saj je Washington Rusijo obtožil, da v Ukrajini uporablja kemično orožje, kar pa je v nasprotju z mednarodnimi pravili. Ameriško zunanje ministrstvo je v sredo izdalo izjavo, v kateri je Rusijo obtožilo, da v Ukrajini  kot vojaško sredstvo uporablja tudi kloropikrin (dušilno sredstvo). Po njihovem mnenju je to Rusija izvajala z namenom pridobitve prednosti na bojišču. Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je kloropikrin uvrstila med prepovedane snovi, saj lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno z draženjem pljuč, oči in kože.

Kremelj je obtožbe zavrnil in jih označil za neutemeljene. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je novinarjem v Moskvi povedal, da Rusija spoštuje konvencijo o kemičnem orožju, ki prepoveduje uporabo in razvoj takšnega orožja.

Medtem se razmere na frontni črti v vzhodni Ukrajini poslabšujejo, pri čemer ruske sile izvajajo pritisk na ukrajinsko obrambo. Visoki predstavnik ukrajinske vojske Nazar Voloshin je dejal, da se ruske sile trudijo prebiti obrambno črto v regiji Donecka, pri čemer se soočajo z vztrajnim uporom lokalnih branilcev.

Poleg tega se je južno pristaniško mesto Odesa znova znašlo pod napadom ruskih sil, ki so v enem tednu že tretjič izvedle raketne napade na to območje. Napadi so prizadeli tako civilno infrastrukturo kot tudi gospodarske objekte, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da se je intenzivnost ruskih napadov v zadnjem času znatno povečala, kar predstavlja resno grožnjo za stabilnost regije. Kljub temu ostaja Ukrajina odločena, da se bo uprla pritisku in branila svojo suverenost ter ozemlje.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels