Ukrajina z ameriškim Patriotom sestrelila rusko hiperzvočno raketo?

ByAna Koren

6. maja, 2023 , ,
pixabayUkrajina [Foto: Pixabay]

Ukrajina z ameriškim Patriotom sestrelila rusko hiperzvočno raketo?

Ukrajinske zračne sile trdijo, da so z uporabo na novo pridobljenih ameriških obrambnih sistemov Patriot nad Kijevim sestrelile rusko hiperzvočno raketo. To je prvič, da je Ukrajina uspešno prestregla eno najnaprednejših raket Moskve. Poveljnik letalskih sil Mykola Oleschuk je v objavi na Telegramu dejal, da je bila balistična raketa tipa Kinzhal prestrežena v nočnem napadu v začetku tega tedna. To je bilo tudi prvič, da je Ukrajina uporabila obrambne sisteme Patriot.

“Da, sestrelili smo ‘unikatnega’ Kinzhala,” je zapisal Oleščuk. “To se je zgodilo med nočnim napadom 4. maja na nebu Kijevske regije.” Oleščuk je povedal, da je raketo Kh-47 izstrelilo letalo MiG-31K z ruskega ozemlja in da jo je sestrelila raketa patriot.

Kinzhal je eno najnovejših in najnaprednejših ruskih orožij. Ruska vojska pravi, da ima balistična raketa, ki se izstreljuje iz zraka, doseg do 2000 km in leti z 10-kratno hitrostjo zvoka.

Analitiki: Napadi v Rusiji bi lahko bili napoved ukrajinske ofenzive

Napadi na rusko infrastrukturo, vključno z napadi z brezpilotnimi letali na rafinerije in sabotažami vlakov, so se v zadnjih tednih povečali. Strokovnjaki menijo, da so del ukrajinskih priprav na pričakovano spomladansko ofenzivo.

Kijev ni prevzel odgovornosti za nobeno dejanje, ki jih je Moskva obsodila kot “ukrajinsko sabotažo brez primere”. A se vseeno zdi, da je bila večina napadov tarča oskrbovalnih verig ruske vojske v obmejnih regijah in na priključenem Krimu.

Mihajlo Samsus, namestnik direktorja Centra za vojaške, konverzijske in razorožitvene študije v Kijevu, je dejal: “Vse to je bilo narejeno za pripravo ofenzive. Prepričan sem, da se bo intenzivnost napada povečala.”

Višji ukrajinski uradnik, ki je govoril anonimno, je dejal, da so to standardni ukrepi za omejevanje zmogljivosti ruskih oboroženih sil.

V Hersonu se je začela dolga policijska ura

Nekateri prebivalci so Herson z avtomobili in avtobusi zapustili v petek. Drugi so pred 56-urno policijsko uro založili z živili.

Napoved policijske ure je spodbudila ugibanja, da bo mesto uporabljeno kot izhodišče za dolgo pričakovano ukrajinsko protiofenzivo. Policijska ura velja do ponedeljka zjutraj.

“Vsi razumejo tako. To pomeni, da je policijska ura potrebna za našo vojsko,” je dejal prebivalec Hersona.

Policijska ura v Hersonu je zadnja nevšečnost za prebivalce, ki so bili v mesecih ruske okupacije, izpostavljeni vsakodnevnemu bombardiranju ruskih vojakov. Slednji so bili utaborjeni v bližini, na drugi strani reke Dnjeper.

Kljub umiku iz Hersona imajo ruske sile v širši regiji Kherson, ki jih Ukrajina želi nazaj še vedno velike dele ozemlja.

Rusko obstreljevanje Hersona je v sredo ubilo 23 ljudi. Napadi na dele regije Herson pod ukrajinskim nadzorom so se nadaljevali tudi v petek.

vir Foto: Pixabay