Ukrajina zavrnila nemške tanke Leopard 1A5

ByAna Koren

19. septembra, 2023 , , ,
Ukrajinske vojaške sile [Foto: DefenceU X]

Ukrajina zavrnila nemške tanke Leopard 1A5

Ukrajina je zavrnila serijo 10 tankov Leopard 1A5 iz Nemčije, saj jih je bilo potrebno popraviti. Ukrajinci pa nimajo potrebne tehnologije in komponent za izvedbo popravil. Kijev je obvestil nemško obrambno ministrstvo, da tanki Leopard 1, ki so prispeli na Poljsko, potrebujejo popravila, nekateri pa temeljito prenovo. Nemčija je v odziv poslala skupino strokovnjakov na Poljsko, ki so ugotovili, da so tanki že precej dotrajani po usposabljanju ukrajinskih vojakov v Nemčiji. Poleg tega se je več tankov Leopard 1A5 iz prejšnje serije, ki so julija prispeli v Ukrajino, pokvarilo iz istih razlogov.

Nemško obrambno ministrstvo je za Der Spiegel povedalo, da ne more komentirati “konkretnega posameznega incidenta”. Dodali so, da so tanke leopard popravljali “skupaj z Ukrajino po intenzivnem usposabljanju v Nemčiji”. Der Spiegel je navedel, da stanje tankov leopard 1A5, od katerih je Nemčija obljubila, da jih bo Ukrajini dobavila okoli sto, odraža težave pri načrtovanju logistike nemške vojaške pomoči.

Tanki, ki so obtičali na Poljskem, predstavljajo drugo tranšo načrtovane obsežne dobave tankov Leopard 1A5. Bundeswehr je te tanke umaknil iz uporabe pred več kot desetletjem. Zaradi velikega števila tankov, ki so še vedno v skladiščih, so tudi naročili njihovo čimprejšnje popravilo.

Na začetku avgusta je bilo objavljeno, da bo Nemčija Ukrajini dobavila skoraj 30 dodatnih tankov Leopard 1, potem ko jih je orožarski koncern Rheinmetall kupil od Belgije. Poleg tega je Nemčija Grčiji predlagala, da Ukrajini dobavi 100 grških leopardov 1A5, ki so trenutno v uporabi, v zameno za nadgrajena oklepna vozila.

vir Foto: DefenceU Portal24