Ukrajince pozvali k varčevanju z energijo

ByAna Koren

7. januarja, 2023 ,

Ukrajince pozvali k varčevanju z energijo

Ukrajinski elektrodistribucijski operater Ukrenergo je prebivalce znova pozval k varčevanju, saj zunanje temperature postopoma padajo, poraba energije pa narašča. Slednje bi lahko povzročilo novo obremenitev zaradi ruskih letalskih napadov uničenega električnega omrežja.

Ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo z izstrelki in brezpilotnimi letali so povzročili ogromno škodo. To je povzročilo pogoste izpade električne energije v zimskih mesecih, ljudje pa so posledično brez ogrevanja in tople vode.

V Ukrajini bi lahko kmalu nastopila ledena zima

Po neobičajno toplem obdobju, ko so temperature takoj po novem letu dosegle deset stopinj Celzija, se je začelo obdobje nižjih temperatur. Vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko temperature v Kijevu kmalu padle na minus 11 °C in na minus 18 °C v delih vzhodne Ukrajine.

“V bližnji prihodnosti se nam obeta precejšen padec temperature. To bo povzročilo hitro rast porabe električne energije,” so prek aplikacije za sporočanje Telegram sporočili iz državne energetske družbe in elektrodistributerja Ukrenergo.

“Energetski sistem trenutno ne more v celoti pokriti vseh potreb prebivalstva zaradi poškodovanosti sistema in dejstva, da so številne elektrarne zasedene s strani sovražnika. Med njimi je najmočnejša jedrska elektrarna Zaporožja elektrarne,” so dodali v Ukrenergu.

Ukrajinci so vabljeni k smotrni porabi energije

V sporočilu prebivalce pozivajo k preudarni rabi električne energije, še posebej ko gre za velike porabnike električne energije. To bo zmanjšalo obremenitev elektroenergetskega sistema in potrebo po omejevanju porabe.

Rusija meni, da so energetski objekti legitimni vojaški cilji. Ukrajina in njeni zavezniki medtem menijo, da bi napade na civilno infrastrukturo lahko razglasili za vojne zločine. Mesta po vsej Ukrajini, vključno s Kijevom, da bi zmanjšali obremenitev električnega omrežja v času konic izvajajo načrtovane izpade elektrike.

Iz Ukrenerga so sporočili, da pri obnovi poškodovanih naprav sodelujejo s proizvajalci in distributerji električne energije. Zaradi zahtevnosti in obsega poškodb pa so popravila dolgotrajna in draga. Zasebna podjetja in prebivalci so doslej kupili več deset tisoč agregatov in tako poskušali zagotoviti oskrbo z električno energijo.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Odziv Ukrajine na Putinov ukaz prekinitve ognja

Ukrajina se je odzvala na Putinov ukaz prekinitve ognja ruski vojski. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč ukazal prekinitev ognja v Ukrajini, ki bo trajala dan in pol. Premirje, so danes sporočili iz Kremlja, je odredil Putin, da bi obeležili božič, ki ga pravoslavni kristjani praznujejo v soboto… več tukaj.

Putin je ukazal prekinitev ognja med 12. uro 6. januarja in 24. uro 7. januarja. S tem je uslišal današnji poziv patriarha Kirila… več tukaj.