Ukrajinci iz Bahmuta pregnali rusko brigado

ByAna Koren

10. maja, 2023
Ukrajinski vojak [Foto: Pexels]

Ukrajinci iz Bahmuta pregnali rusko brigado

Ukrajinske čete so sporočile, da so prisilile rusko pehotno brigado k umiku z območja blizu Bahmuta, kar je potrdilo nedavno izjavo vodje ruske skupine plačancev Wagnerja, da so ruske sile pobegnile. Moskva poročil obeh strani, da je 72. ločena motorizirana strelska brigada zapustila svoje položaje v jugozahodnem predmestju Bahmuta, ni komentirala.

Rusko obrambno ministrstvo se na Reutersovo prošnjo za komentar ni odzvalo, Reuters pa ni mogel neodvisno potrditi situacije na terenu. Ruska brigada ima običajno več tisoč vojakov. 

Šef Wagner: Ruska vojska je na begu

Bakhmut, mesto v vzhodni Ukrajini, je že od zime glavna tarča ruske ofenzive in prizorišče najbolj krvavih spopadov v Evropi po drugi svetovni vojni. Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je v torek dejal, da je ruska brigada zapustila svoje položaje. “Naša vojska beži. 72. brigada je zjutraj izgubila tri kvadratne kilometre, kjer smo izgubili okoli 500 ljudi,” je povedal Prigožin.

Vodja Wagnerja je ruske oborožene sile večkrat obtožil, da niso zagotovile zadostne podpore njegovi zasebni vojski, ki je vodila boje v Bahmutu. 

Ukrajinska 3. jurišna brigada je v sredo zvečer sporočila: “Uradno je. Prigožinovo poročilo o pobegu ruske 72. neodvisne motornostrelske brigade z območja Bakhmuta in ‘500 trupel’ Rusov, ki so ostala za njimi je resnično. 3. jurišna brigada je hvaležna za javnosti o uspehu fronte.”

“Premagali smo rusko brigado”

Enota, oblikovana iz nacionalističnega bataljona Azov, je v sredo zgodaj objavila videoposnetek enega od ustanoviteljev Azova, Andreja Bileckega. V videu je dejal, da so njegove sile “porazile” rusko brigado.

“Pravzaprav sta bila skoraj popolnoma uničena 6. in 7. bataljon in brigada. Uničena je bila obveščevalna služba brigade, uničeno je bilo veliko število bojnih vozil, precejšnje število vojakov je bilo zajetih,” je dejal.  Dodal je: “Napadi so bili izvedeni na ozemlju, širokem 3 kilometre in globokem 2,6 kilometra. Celotno ozemlje je bilo popolnoma osvobojeno ruskih okupacijskih sil.”

Ukrajinska vojska je sporočila, da so njene sile 72. motorizirani strelski brigadi blizu Bahmuta, povzročile resne izgube, a je niso uničile. Dodali so, da vzhodno mesto ostaja glavni cilj Moskve. 

Serhiy Cherevati, tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva za vzhodno Ukrajino, je dejal, da razmere v Bakhmutu ostajajo “težke”. A je Moskva tja vedno bolj prisiljena nameščati redne čete, saj je Wagnerjeva zasebna vojska utrpela velike izgube.

vir Foto: Pexels