Ukrajini brezpilotna letala za nadzorne operacije zagotavlja slovensko podjetje

Slovenski proizvajalec brezpilotnih letal, C-Astral sodeluje z ukrajinsko vojsko in je v Ukrajino poslal brezpilotne nadzorne letalnike. Podjetje, specializirano za izdelavo brezpilotnih letal, je Ukrajini namreč dostavilo izvidniške sisteme brezpilotnih letal Bramor C4EYE ali Belin. Točni datumi dostave ali število poslanih letalnikov niso bili razkriti.

Brezpilotni letalniki, znani kot droni, so primarno namenjeni izvedbi obveščevalnih, nadzornih in izvidniških operacij. Model Belin je neoborožen, sposoben je delovati do tri ure, in sicer na razdalji do 40 kilometrov.

Komunikacija med slovenskim proizvajalcem in ukrajinskimi vojaškimi enotami poteka. C-Astral pa pri tem prejema povratne informacije za izboljšanje svojih brezpilotnih letalnikov. Kljub temu elektronsko bojevanje v Ukrajini predstavlja izziv za operativnost teh naprav, z motnjami v globalnem navigacijskem satelitskem sistemu in prekinitvami v komunikacijskih povezavah med droni in operaterji.

Slovenska vladna podpora Ukrajini se nadaljuje tudi na drugih področjih vojaške pomoči, vključno s prejšnjimi pošiljkami tankov in bojnih vozil pehote, čeprav točne podrobnosti teh transakcij niso bile javno razkrite. Slovensko obrambno ministrstvo ni želelo komentirati dostave brezpilotnih letalnikov, prav tako ni bilo jasno, ali je bil C-Astral pri tej dostavi samostojen ali je sodeloval z vladnimi agencijami.

vir

Foto: bramor-c5eye DronProvide (fotografija je simbolna)

Portal24