Ukrajinska mornarica: Ruske ladje so vplule v Črno morje

ByA.K.

14. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

V 11 ukrajinskih regijah je zmanjkalo elektrike
Britanski premier je govoril z Zelenskim, napovedal pošiljanje tankov v Ukrajino
Medvedjev: Japonski premier trobi neumnosti o Rusiji, moral bi izvesti harakiri
Rusija je izvedla velik napad na Kijev, prizadeta je ključna infrastruktura
Guverner: Pričakujemo velik ruski raketni napad
Guverner: V raketnem napadu na Kijev je bilo poškodovanih 18 hiš
ZN: Vojne v Ukrajini ne bo kmalu konec, dialoga ni
Eksplozije v okupiranem Melitopolu
Velika Britanija v Ukrajino pošilja prve tanke

Ukrajinska mornarica: Ruske ladje so vplule v Črno morje, oborožene so z raketami Kalibr

Rusija je danes prvič po začetku januarja v Črno morje napotila ladjo, oboroženo s križarskimi raketami Kalibr, je sporočila ukrajinska mornarica.

“V Črnem morju je na bojni dolžnosti 7 sovražnikovih ladij, vključno z nosilko križarskih raket Kalibr, s skupno zmogljivostjo 8 raket,” je sporočila mornarica.

Operativno poveljstvo Jug je sporočilo, da so Rusi napotili dodatno ladjo in eno podmornico. Zdaj lahko izstrelijo skupno 20 raket Kalibr.

Pred tem je guverner ukrajinske regije Čerkasi opozoril, da bi lahko Rusija čez dan izvedla močan raketni napad. Prebivalce je pozval, naj se zatečejo v zaklonišča.

Guverner južne Mikolajivske regije Vitalij Kim je opozoril, da je iz letalskih baz poletelo 17 ruskih bombnikov Tupoljev. Njegova izjava je prišla tik po zračnih napadih na Kijev in Harkov.

V 11 ukrajinskih regijah je zmanjkalo elektrike

V 11 ukrajinskih regijah je po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo zmanjkalo elektrike, je sporočil ukrajinski Ukrenergo.

Omejitve porabe, ki trenutno veljajo po vsej državi, so bile presežene v 11 regijah, zaradi česar so bile izvedene nujne izklope. Dodajajo še, da se je poraba električne energije danes zaradi toplejšega vremena sicer zmanjšala, a se pomanjkanje nadaljuje.

“Spominjamo vas, da je to posledica močnih ruskih raketnih in brezpilotnih napadov na energetsko infrastrukturo,” je zapisano v sporočilu za javnost.

Družba je tudi ponovila poziv državljanom k ​​varčni rabi električne energije in izmenično uporabi naprav, ki uporabljajo močnejši tok.

Britanski premier je govoril z Zelenskim, napovedal pošiljanje tankov v Ukrajino

Britanski premier Rishi Sunak je v pogovoru z Zelenskim izrazil britansko ambicijo, da pošlje nekaj svojih tankov v Ukrajino.

Medvedjev: Japonski premier trobi neumnosti o Rusiji, moral bi izvesti harakiri

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes japonskega premierja Fumija Kišido obtožil podložnosti ZDA in predlagal, naj naredi ritualni samomor.

Rusija na Kijev izvedla velik napad, prizadeta je ključna infrastruktura

V ruskem raketnem napadu je bila zadeta ključna infrastruktura v Kijevu. Napadena sta bila tudi Harkov in Zaporožje, so povedali uradniki.

Kijevski župan Vitalij Kličko je prebivalce pozval, naj gredo v zaklonišča. Povedal je še, da so ostanki izstrelka padli na nenaseljeno območje na zahodu Kijeva.

Gre za prvi večji napad na ukrajinsko prestolnico po novem letu.

Guverner: Pričakujemo velik ruski raketni napad

Guverner osrednje regije Cherkasy je Ukrajince opozoril, da bi lahko Rusija izvedla velik raketni napad. Prebivalce je pozval, naj se, ko zaslišijo sirene za zračni napad skrijejo.

Vitalij Kim, regionalni guverner južne Mikolajivske regije, je dejal, da je 17 ruskih bombnikov Tupolev vzletelo iz svojih letalskih baz. Njegova izjava je prišla kmalu po tem, ko sta zračna napada v Kijevu in Harkovu prizadela kritično infrastrukturo.

Guverner: V raketnem napadu na Kijev je bilo poškodovanih 18 hiš

Guverner ukrajinske regije Kijev Oleksij Kuleba je povedal, da je bilo zaradi jutranjega napada poškodovanih 18 zasebnih hiš.

 “Sovražnik napada prestolnico in regijo. Ostanite v zakloniščih in na varnih mestih,” je dejal Kuleba.

“V jutranjem napadu je bilo poškodovanih 18 zasebnih hiš. Poškodovane so strehe in okna. Na kraju so reševalne službe. Žrtev ni bilo. Požar smo lokalizirali na stavbo kritične infrastrukture,” je objavil na Telegramu.

ZN: Vojne v Ukrajini ne bo kmalu konec, dialoga ni

Najvišji uradnik ZN za politične zadeve je Varnostnemu svetu povedal, da ni znakov konca spopadov v Ukrajini in da je v prevladujoči vojaški logika vojaška, le malo, če sploh kaj, prostora za dialog.

Med zasedanjem varnostnega sveta v petek je namestnica generalnega sekretarja Rosemary DiCarlo dejala, da je visoki komisar ZN za človekove pravice potrdil 18.096 civilnih žrtev ruske invazije. Dejanske številke so verjetno veliko višje.

Ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield je dejala, da je Iran od avgusta v Rusijo poslal več sto brezpilotnih letal. Slednje je v nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN. Severna Koreja pa je medtem Wagnerjevim plačancem dobavila manevrirne rakete.

Ruski predstavnik Vasilij Nebenzja je dejal, da je cilj njegove države “zagotoviti, da nobena grožnja Rusiji ne bo prišla z ozemlja Ukrajine in da bo prenehala diskriminacija rusko govorečega prebivalstva”.

Rusi so napadli Harkov

Ruske sile so obstreljevale Harkov, je sporočil Oleh Siniehubov, vodja vojaške uprave regije Harkov.

“Jutranji napad na Harkov. Preliminarna poročila kažejo, da so štiri rakete S-300 zadele sosesko Industrialni. Rusi so ciljali na infrastrukturne objekte. Informacije o žrtvah in uničenju moramo še potrditi,” je sporočil Ihor Terehov, župan Harkova.

Velika Britanija v Ukrajino pošilja prve tanke

Britanski premier Rishi Sunak se je strinjal, da bo v Ukrajino takoj poslal štiri tanke Challenge 2, dodatnih osem pa bo prispelo pozneje, poroča The Sun.

Če se bodo te napovedi uresničile, bo Velika Britanija postala prva zahodna sila, ki bo v Ukrajino poslala bojne tanke. To je pomemben korak naprej, predvsem zaradi bojazni, da bi Rusi to razumeli kot stopnjevanje vojne.

Putin je izgubil pomembno vojno, posledice bodo daljnosežne

O vojaškem porazu Rusije je prezgodaj govoriti. Toda to, da je Vladimir Putin izgubil plinsko vojno proti Nemčiji, lahko zdaj že z gotovostjo govorimo. Nemčija ima namreč največje skladiščne zmogljivosti zemeljskega plina v celotni Evropski uniji. Skladiščne kapacitete so sredi januarja, na vrhuncu kurilne sezone, še 90-odstotno zapolnjene. Pomeni: prekinitev dobave ruskega plina ni več nevarnost… več tukaj.