Ukrajinska protiofenziva: Počasen napredek in pričakovanje zahodne podpore

ByAna Koren

30. oktobra, 2023 , ,
Ukrajina Foto: ZelenskiUA X

Ukrajinska protiofenziva: Počasen napredek in pričakovanje zahodne podpore

Opazovalci pozorno spremljajo potek ukrajinske protiofenzive, ki se odvija na treh ključnih točkah. Napredek ukrajinske protiofenzive pa je izjemno počasen. Ukrajinske sile se še vedno spopadajo z rusko obrambno linijo in ciljajo na osvajanje mest Tokmak, Berdijansk in Vasilivka. Vendar pa se njihov napredek zavira zaradi številnih dejavnikov, med drugim tudi zaradi minske polja, zračnih napadov, pomanjkanja specializirane opreme, izčrpanosti vojakov in negotovosti v zvezi s podporo iz Washingtona.

Mnogi analitiki se sprašujejo, ali je operacija že v polnem teku. Vendar je jasno, da bo napredek, še posebej na jugu, verjetno ostal počasen in lokaliziran. Pozornost obeh strani se bo preusmerila na vzhod, v kraja Avdiivka in Kupiansk, medtem ko bodo ukrajinske jurišne brigade počivale in čakale na potrebno opremo.

Vojaki Ukrajine z nestrpnostjo pričakujejo obljubljena letala iz zahodnih zavezniških držav, saj bi ta povečala njihovo zmogljivost v boji. Pomanjkanje zračne podpore je postalo velik izziv, saj so redni tarči ruskih zračnih napadov. Prav težko pričakovana prihodnost letal F-16 bi lahko prinesla preobrat v tej situaciji.

Kritično zahodno orožje je omogočilo Ukrajini izvajanje ofenzive, vendar so zamude pri dobavi paketov z orožjem odložile možnost močnega udarca že na začetku operacije. Kljub temu pa so nedavno izstreljene rakete ATACMS zadele helikopterje na letališču blizu Berdijanska, kar bi lahko omejilo ruskim letalom in helikopterjem dostop do goriva in oborožitve na Krimu.

Številne ovire

Obstajajo tudi številne ovire, vključno z rusko utrdbami in minska polja. Ukrajinskim enotam primanjkuje napredne opreme za čiščenje in gradbeno opremo, ki bi omogočila hitrejše premikanje po terenu. Poleg tega usposabljanje ne pripravi Ukrajincev na sodobno vojno, kar predstavlja dodaten izziv.

Trenutno se zdi, da se ukrajinska južna protiofenziva osredotoča na minimalno napredovanje blizu kraja Robotyna. Po skoraj petih mesecih napornih bojev so ukrajinske čete izčrpane. Omenjeni premor na fronti pa je delno tudi posledica previdnosti v luči trenutnih proračunskih izzivov v ZDA.

Čeprav so operativne rezerve Ukrajine na voljo, je vprašanje, kdaj jih bodo mobilizirali, odvisno od pridobitve zračne podpore in identifikacije šibkih točk v ruski strategiji. Nenaden porast ukrajinskih vojakov bi lahko uporabili za obkolitev ruskega garnizija v Bakhmutu, kar bi lahko predstavljalo ključni korak v operaciji.

Ruska ofenziva na Avdiivko in Kupiansk je del operativnega načrta Kremlja, ki se morda vleče do pomladi 2024. Cilj Rusije je politično pritisniti Ukrajino in poskušati doseči odziv v obliki mobilizacije in novačenja. Vendar pa širše strateške koristi za Rusijo ostajajo vprašljive.

Situacija na vzhodu Ukrajine ostaja dinamična in polna izzivov, pri čemer ukrajinske enote še vedno opravljajo težko delo.

vir

Foto: ZelenskyyUA X

Portal24