Ukrajinska vojska sporočila kakšna je situacija v Bahmutu

ByAna Koren

3. marca, 2023 , ,
Foto: Pexels

Ukrajinska vojska sporočila kakšna je situacija v Bakhmutu

Ukrajinska vojska je sporočila, da “v Bahmutu in okolici potekajo intenzivni boji”, ruske sile pa nameščajo svoje bolj izkušene enote.

“Ruski okupatorji so v mesto poslali izurjene najemniške Wagner enote in druge redne enote ruske vojske. V mestu in okoli njega potekajo intenzivni spopadi,” so kopenske sile ukrajinske vojske zapisale v izjavi. Poudarili so, da jih je na frontni črti obiskal poveljnik vzhodne skupine sil, generalpodpolkovnik Oleksander Sirski.

“V Bahmutu je poveljnik poslušal poročila o stanju v enotah in se seznanil s problemi izboljšanja obrambne sposobnosti naših enot na prvi črti,” piše v sporočilu.

Po navedbah ukrajinske vojske Rusija še naprej izvaja hud pritisk v upanju, da bo “zavzela Bakhmut, in še naprej kopiči sile za zasedbo mesta”.

V mestu Kolomna blizu Moskve je sinoči nadzorna kamera posnela zvok eksplozije. Ali ima ta primer kaj opraviti z vojno, ni znano.

Nekdanji veleposlanik v Moskvi: Rusija upa, da bo izzvala konflikt na Balkanu

Nekdanji veleposlanik Republike Hrvaške v Rusiji Božo Kovačević je v studiu N1 v živo spregovoril o trenutni situaciji v Ukrajini, pa tudi o koristih, ki jih imajo ZDA od te vojne.

Nemčija namerava Leopard2 kupiti od Švice

Berlin namerava od Švice kupiti tanke Leopard2. Slednji bodo nadomestili vozila, ki so jih Nemčija in njene zahodne zaveznice poslale v Ukrajino, je sporočila švicarska vlada.

Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so nemški diplomati švicarskim kolegom pisno izrazili zanimanje za nakup tankov Leopard2, ki jih švicarska vojska ne namerava vrniti v uporabo.

V primeru nakupa tankov ne bodo poslali v Ukrajino. Nemčija ali njeni partnerji v Natu in evropski partnerji jih bodo uporabili za zapolnitev lukenj v svojih zalogah, ki so nastale zaradi donacij tankov Kijevu.

Zahteva bi lahko bila težava, saj ima Švica dolgo tradicijo nevtralnosti.

Putin se je sestal s člani Varnostnega sveta Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Moskvi odprl srečanje s člani ruskega varnostnega sveta.

Putin je prosil notranjega ministra, naj poroča o protiteroristični varnosti različnih objektov.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Rusi množično umirajo, vendar napredujejo v Bahmutu

V obleganem Bahmutu v vzhodni Ukrajini so prostovoljci, ki zbirajo mrtve civiliste in tako tvegajo, da sami postanejo žrtve. “Kje? Kje?” sprašuje kanadski voznik Daniel Wilk v zamegljenem videu, ki so ga nedavno posneli v mestu… več tukaj.