Ukrajinske kopenske sile bodo kmalu začele protiofenzivo

ByAna Koren

24. marca, 2023 , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Ukrajinske kopenske sile bodo kmalu začele protiofenzivo

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je dejal, da bodo njegove sile kmalu začele protiofenzivo. Dejal je, da ruski plačanci Wagner, ki so bili na prvi črti moskovskega napada na vzhodno in južno Ukrajino, “znatno izgubljajo in jim zmanjkuje moči”.

“To priložnost bomo zelo hitro izkoristili. Tako kot smo to storili v preteklosti v bližini Kijeva, Harkova, Balaklije in Kupjanska,” je dejal. Pri tem je naštel lanskoletne ukrajinske protiofenzive, ki so ponovno zavzele dele države.

Evropska unija je podprla nujno dostavo streliva Ukrajini

Voditelji držav članic Evropske unije so podprli odločitev o nujnem pošiljanju milijona kosov topniškega streliva v Ukrajino s skupnimi nabavami, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa jih je pozval, naj pohitijo z dobavo.

ISW: Prigožin je omilil svojo retoriko

Jevgenij Prigožin je med 23-minutnim intervjujem 23. marca poudaril svojo zaskrbljenost zaradi možne ukrajinske protiofenzive v vzhodni Ukrajini.

Trdi, da ima Ukrajina 200.000 rezerv skoncentriranih za napad vzdolž celotne vzhodne frontne črte, v regiji Belgorod in v Bakhmutu. Prigožin je dejal še, da imajo ukrajinske sile trenutno 80.000 vojakov v Bahmutu, Sloviansku in Kostiantynivki za protinapad na Bahmut – trditev, za katero je nekdanji ruski častnik Igor Girkin dejal, da je dvomljiva.

“Prigožinove pretirane izjave o neposredni grožnji ruskim silam so verjetno poskus, da bi zagotovil več zalog in okrepitev ruskega ministrstva za obrambo, da bi rešil svoje sile v Bahmutu,” je v nedavni posodobitvi pojasnil Inštitut za preučevanje vojne. Podal je tudi več pozitivnih izjav o ruskem ministrstvu za obrambo in celo priznal, da se ruske sile MO borijo skupaj s čečenskimi enotami v Bilohorivki v Luganski regiji.

Ukrajinski uradniki trdijo, da imajo Rusi velike izgube na treh žariščih vzdolž frontne črte

Ukrajinski uradniki pravijo, da ruske sile nadaljujejo z bombardiranjem regije Doneck. V zadnjih 24 urah je bilo samo na območju Bahmuta več kot 200 napadov. Trdijo, da Rusi na fronti izgubljajo na stotine ljudi. Vzhodno mesto Bkhmut ostaja “središče sovražnikovega glavnega napada,” je povedal Sergij Cherevatyi, tiskovni predstavnik vzhodne skupine oboroženih sil.

Cherevatyi je dejal, da je težko reči, ali je intenzivnost ruskih napadov okoli Bakhmuta upadala zaradi dejavnikov, kot so vreme, rotacija enot ali rezerve, ki so jih Rusi poslali naprej. Dejal je, da ruska taktika ostaja enaka z majhnimi taktičnimi skupinami, ki “poskušajo izčrpati našo obrambo”. Dejal je, da so blizu Bahmuta vojaki iz skupine plačancev Wagner. Ruske enote pa jim zagotavljajo okrepitve, kjer je to potrebno.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Madžarska ne bi aretirala Putina, če bi vstopil v državo

Madžarska ne bi aretirala ruskega predsednika Vladimirja Putina, če bi ta vstopil v državo, je povedal vodja urada premierja Viktorja Orbana. Pojasnil je, da za to ni pravne podlage… več tukaj.