pixabay

Ukrajinske kopenske sile v akciji za zavarovanje vasi Krynky

Ukrajinske kopenske sile so se, kot poroča Inštitut za preučevanje vojne (ISW) s sklicevanjem na BBC Rusija, 21. oktobra vključile v prizadevanja za zavarovanje vasi Krynky, ki se nahaja 30 kilometrov severovzhodno od Hersona in le dva kilometra od reke Dnipro. To območje bi, če bi bilo uspešno zavarovano, postalo strateško oporišče za izvedbo obsežne ofenzivne strategije z namenom razdelitve ruskih sil ter prekinitve njihovih oskrbovalnih poti.

Kljub različnim poročilom ruskih vojaških blogerjev o obsegu ukrajinskega nadzora v Krynky, ISW opozarja na nasprotujoče si informacije. Nekateri trdijo, da so ukrajinske sile napredovale skoraj dva kilometra južno od vasi, medtem ko drugi trdijo, da imajo nadzor nad celotnim območjem. En bloger je celo omenil prisotnost ukrajinske izvidniške skupine, ki so jo ruske sile izrinile z južnega obrobja naselja.

V bližini Krynky in Pishchanivke so poročali tudi o spopadih, vključno s topniškim streljanjem na ukrajinske položaje blizu cestnega mostu Antonivsky severno od Oleshky ter železniškega mostu Antonivsky severno od Poyme. Prevladujoče informacije kažejo, da ruske sile najpogosteje uporabljajo enote letalstva in topništva v poskusih, da bi pregnale ukrajinske sile s svojih položajev na vzhodnem bregu.

ISW opaža, da kljub povečani dejavnosti ruskega letalstva ob reki Dnipro, ukrajinskim silam uspeva ohranjati prisotnost na vzhodnem bregu. To nakazuje, da so bili uspešni pri oskrbi in krepitvi svojih enot, ki izvajajo te obsežne kopenske operacije.

Raketni napad na Harkov

Število ranjenih v ruskem raketnem napadu na okrožje Harkov 21. oktobra se je povečalo za dve osebi in zdaj znaša 16, poroča ukrajinsko notranje ministrstvo.

Ruske sile so 21. oktobra zvečer izvedle napad na regijo s raketami S-300 in prizadele skladišče ukrajinske zasebne poštne službe Nova pošta v vasi Korotych, ki se nahaja 16 kilometrov zahodno od Harkova. Po podatkih notranjega ministrstva je bilo v skladišču ob času napada 22 ljudi, večina zaposlenih, starih od 19 do 42 let, je utrpela poškodbe s šrapneli.

Guverner Harkovske oblasti, Oleh Syniehubov, je obsodil napad, ki se je zgodil na izključno civilnem objektu, in označil dogodek za teror nad civilnim prebivalstvom regije Harkov. Harkov ostaja pogosta tarča ruskih napadov, kar kaže na nenehen pritisk na to območje.

vir

Foto: Pixabay

Portal24