Ukrajinske čete so napredovale 1,5 km, Zelenski je obšel frontno črto

Ukrajinske enote so napredovale 1,5 kilometra globoko v rusko okupirana ozemlja v smeri Melitopola. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa si je v ponedeljek v bližini zasedenega mesta Bakhmut ogledal frontno črto.

“Zaradi sistematičnega pritiska so bile obrambne sile v smeri Tavrije uspešne. Napredovale so 1,5 kilometra globoko v zasedena ozemlja v smeri Melitopolja,” je povedal tiskovni predstavnik obrambnih sil v smeri Tavrije Valerij Šershen.

Predsednik Volodimir Zelenski je frontno linijo obiskal, da bi podelil odlikovanja vojakom, je sporočil njegov urad.

“Bodite previdni. Če boste rešili svoja življenja, boste rešili Ukrajino,” je vojakom dejal predsednik in dodal: “To je srečen dan. Želim vam še več takih dni.”

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski je Zelenskega obvestil o razmerah na fronti. General je pred tem poročal, da so bile ruske čete potisnjene za kanal jugozahodno od Bakhmuta.

Prišla je tudi novica, da so ukrajinske enote prečkale reko Dnjeper pri Hersonu preko prej poškodovanega Antonovskega mostu. Zaradi tega so nekateri ruski vojaški blogerji v paniki začeli prositi za pomoč ruske zračne sile.

Še več, informacije iz ruskih virov pravijo, da so ukrajinske čete vzpostavile nadzor nad minimalnim delom ozemlja čez Dneper. Tam naj bi bili že tri dni, hkrati pa jim je uspelo vzpostaviti oskrbo svojih vojakov. Ruske sile, trdi Telegram profil Dva Mayor, so bile prisiljene v umik, pri čemer so utrpele izgube. Isti vir poroča, da število ukrajinskih vojakov, ki so na vzhodnem bregu reke, v bližini Antonovskega mostu, še naprej narašča. Po njegovih navedbah Ukrajinci dobavljajo s hitrimi čolni in ladjami.

Biden je z Meloni govoril o Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je z italijansko premierko Giorgio Meloni govoril o kratkotrajnem uporu ruskih plačancev proti Kremlju. Povabil jo je, naj julija obišče Belo hišo, so sporočili iz Bele hiše.

Biden je s ključnimi zavezniki govoril o dogodkih v Rusiji. Telefonski klic z Meloni je bil del tega prizadevanja, piše v izjavi. “Voditelji so ponovno potrdili svojo neomajno podporo Ukrajini,” so zapisali.

Biden in Meloni sta razpravljala tudi o pripravah na vrh Nata prihodnji mesec v Vilni in nedavnih dogodkih v Severni Afriki, so sporočili iz Bele hiše.

Putin pravi, da je dovolil nadaljevanje upora, da bi se izognil prelivanju krvi

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem nagovoru dejal, da je namerno dopustil sobotno 24-urno vstajo Wagnerjeve milice, da bi se izognil prelivanju krvi. Dodal je, da je dogodek okrepil nacionalno enotnost.

S to izjavo, prvo po soboti, ko je zagrozil z zadušitvijo upora, namerava Putin potegniti črto pod dogodke, ki so jih mnogi zahodni voditelji videli kot razkrivanje ranljivosti ruskega predsednika, poudarja Reuters.

“Od samega začetka dogodka so bili sprejeti ukrepi po mojih neposrednih navodilih, da bi se izognili resnemu prelivanju krvi,” je dejal Putin. “Med drugim je bil potreben čas, da so tisti, ki so naredili napako, dobili priložnost, da pridejo k sebi, da spoznajo, da družba njihova dejanja odločno zavrača. Avantura, v kateri so se znašli, pa je za Rusijo tragična in uničujoča,” je dodal Putin.

Putin Wagnerjevega šefa Jevgenija Prigožina, ki je zahteval, da obrambni minister Sergej Šojgu in načelnik generalštaba Valerij Gerasimov prideta v Rostov na pogovor z njim, ni omenjal.

Putin tudi ni omenil načrtovanih kadrovskih sprememb na ministrstvu za obrambo, čeprav so ga okoli 23. ure po moskovskem času na televiziji prikazali na sestanku vodij njegovih varnostnih služb, vključno s Šojgujem.

“Organizatorji upora, ko so izdali svojo državo, svoje ljudi, so izdali tudi tiste, ki so jih potegnili v zločin. Lagali so jim, jih potisnili v smrt: pod ogenj, v streljanje svojih,” je dejal Putin in se zahvalil borcem in poveljniki Wagnerja, ki so se umaknili iz upora in rekli, da je velika večina članov Wagnerja domoljubov.

Povedal je, da se tisti, ki se odločijo, da ne bodo podpisali pogodb z vojsko, kot jim je ukazalo obrambno ministrstvo, lahko preselijo v Belorusijo ali pa se enostavno vrnejo k svojim družinam.

Putin je dejal, da so vse ravni družbe zavzele “trdno, nedvoumno stališče podpore ustavnemu redu”.

“Vse je združevalo in povezovalo glavno to je odgovornost za usodo domovine,” je dejal Putin.

Okoli 8,2 milijona Ukrajincev je odšlo v tujino, bežeč pred vojno

V tujino je zaradi obsežne vojne odšlo okoli 8,2 milijona prebivalcev Ukrajine, je povedala vodja parlamentarnega odbora Olena Shuliak. “8,2 milijona naših ljudi je trenutno v tujini, več kot 5 milijonov je notranje razseljenih oseb na ozemlju Ukrajine,” je dejala.

Pri načrtovanju povojne obnove Ukrajine je treba imeti v mislih, koliko od teh milijonov beguncev se bo vrnilo v svoje skupnosti, kako jih zaposliti in zagotoviti dostop do socialne infrastrukture, je dejala.

vir Foto: Pexels Portal24