Ukrajinske sile osvobodile levo stran regije Kerson

Ukrajinske bojevnike slavijo po tem, ko so uspešno osvobodili levo stran regije Herson in uspešno prečkali reko Dneper. To ključno dejanje v vojni, ki že dolgo divja v regiji, je prineslo upanje za nadaljnji napredek in osvoboditev Ukrajine. Ukrajinski voditelj Volodimir Zelenski je izrazil hvaležnost za pogum svojih vojakov in pozdravil prizadevanja za svobodo in pravičnost.

Slike ukrajinskih vojakov, ki so prečkali reko Dneper, so bile objavljene na družbenih omrežjih, in ta prelomen trenutek je okrepil morale Ukrajincev po letu dni trdne borbe za osvoboditev te regije na zahodnem bregu reke Dneper.

Hkrati pa je ukrajinska vojska izvedla serijo uspešnih operacij na vzhodnem bregu reke Dneper, kot je razvidno iz sporočila za javnost, ki ga je objavil Guardian. Razvoj dogodkov nakazuje, da bi lahko Ukrajina na vzhodni strani reke Dneper odprla pot za nadaljnje prodiranje na Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Rusija je sicer priznala, da so se nekatere ukrajinske sile premaknile na vzhodni breg reke Dneper, vendar trdi, da se ukrajinski vojaki soočajo s “peklenskim ognjem”. Generalštab Ukrajine pa je poudaril, da je eden od glavnih ciljev prodora na levem bregu reke zaščititi ukrajinsko civilno prebivalstvo, zlasti v Hersonu, pred nenehnim ruskim obstreljevanjem.

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Andriy Jermak, je potrdil, da so ukrajinske sile uspešno prečkale reko in se vkopale na vzhodnem bregu Dneperja, kljub težkim razmeram. To je prva uradna potrditev zavarovanja tega oporišča, kar pomeni pomemben korak naprej v ukrajinski protiofenzivi.

Ruski guverner dela regije Herson, Vladimir Saldo, ki je pod nadzorom Moskve, pa trdi, da so ruske sile ujele Ukrajince in jih obdajale z močnim ognjem. Napetosti na tem območju še naprej naraščajo, medtem ko svet spremlja nadaljnji razvoj dogodkov v tej ključni regiji.

vir

Foto: Kostiantyn Liberov, Vlada Liberova_VolodimirZelenskyyFB

Portal24