Ukrajinske sile prevzele nadzor nad črnomorsko naftno ploščadjo

Ukrajina je v ponedeljek sporočila, da je uspešno prevzela nadzor nad črnomorsko naftno in plinsko ploščadjo, ki jo je Moskva zasedla leta 2015. Poteza je del širše protiofenzive Kijeva in je povzročila nove napetosti v regiji Črnega morja.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je poročala o “edinstveni operaciji,” ki je vključevala spopade med ukrajinskimi posebnimi silami in ruskim letalom Su-30. Po navedbah Ukrajine je bilo rusko letalo poškodovano in se je umaknilo. Ukrajinskim silam je uspelo zajeti dragocene trofeje, med drugim helikoptersko strelivo in radar Neva za sledenje gibanju ladij v Črnem morju.

Od začetka ruske invazije je Moskva platformo uporabljala za vojaške namene, zlasti kot pristajališče za helikopterje in radarje. Junija 2022 je Rusija obtožila Ukrajino streljanja na črnomorsko ploščad ob obali Krima ukrajinskega polotoka, ki ga je Rusija priključila leta 2014.

Napetosti med ukrajinskimi in ruskimi silami v Črnem morju so se stopnjevale od sredine julija. Rusija je takrat prekinila sporazum o žitu, ki je kljuboval vojni omogočal izvoz ukrajinskega žita za eno leto.

Ukrajina nadaljuje napredovanje na jugu in vzhodu

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je prav tako v ponedeljek razglasilo “uspehe” na južni fronti, kjer so ukrajinske sile v zadnjih tednih napredovale. Na vzhodu, blizu Bakhmuta so ukrajinske sile “nadaljevale ofenzivne operacije na jugu” in “prebile prvo rusko obrambno linijo”. S slednjim pa so odprli pot proti Tokmaku in Melitopolu, ki sta pomembni logistični vozlišči za rusko vojsko, navaja Euronews.

Rusija prestregla ukrajinska brezpilotna letala

Moskva je prav tako sporočila, da je sestrelila dve ukrajinski brezpilotni letali nad regijo Belgorod, ki meji na Ukrajino. Rusko obrambno ministrstvo ni poročalo o žrtvah. Napadi z ukrajinskimi brezpilotnimi letali na rusko ozemlje so se povečali v zadnjih mesecih sredi protiofenzive Kijeva.

Severnokorejski voditelj se bo pogovarjal s Putinom

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se pripravlja na uradni obisk v Rusiji “v prihodnjih dneh,” so sporočili iz Kremlja. To je sprožilo govorice o morebitnih orožarskih poslih med Moskvo in Pjongjangom. Bela hiša je že prejšnji teden opozorila, da bo Severna Koreja plačala “ceno v mednarodni skupnosti” za svoje načrte prodaje orožja za ofenzivo Moskve v Ukrajini.

Foto: DefenceU X

Portal24