Ukrajinske sile še vedno nadzorujejo večino Vovčanska

ByAna Koren

20. maja, 2024 , ,
Vojna v Ukrajini [Foto: Pixabay]

Ukrajinske sile še vedno nadzorujejo večino Vovčanska

Ukrajinske enote še vedno nadzorujejo približno 60 odstotkov mesta Vovčansk, da bi obmejno mesto v severovzhodni regiji Harkov obranile pred ruskimi napadi pa se borijo od hiše do hiše. To je najbolj podrobna javna ocena bitke do zdaj, so povedali uradniki.

Zavzetje Vovčanska bi bila najpomembnejša pridobitev Moskve, saj je v začetku tega meseca odprla novo fronto v severnem delu regije Harkov. “Sovražnik še naprej poskuša, zlasti v Vovčansku, potisniti ukrajinske oborožene sile iz mesta,” je na nacionalni televiziji dejal namestnik guvernerja regije Harkov, Roman Semenukha.

“Približno 60 odstotkov mesta nadzorujejo ukrajinske oborožene sile, kar pomeni, da napadi ne prenehajo,” je dodal. Guverner regije Oleh Syniehubov je dejal, da frontna črta zdaj poteka vzdolž reke Vovcha, ki deli mesto. “Naši vojaki poskušajo braniti mestno hišo za hišo, ulico za ulico,” je dejal Syniehubov. “Sovražnikov načrt za hitro zavzetje severa regije je propadel,” je dodal na nacionalni televiziji.

Šef policije v Vovčansku je prejšnji teden dejal, da so ruske sile zavzele položaje v mestu, razmere pa označil za “izjemno težke”. Ruski prodor v regiji Harkov z napadi na območjih Vovchansk in Lyptsi je prisilil Ukrajino, da je poslala okrepitve – svoje čete je raztegnila vzdolž več kot 1000 km fronte na vzhodu in jugu.

Ukrajinski generalštab je pred tem sporočil, da so njegove sile odvrnile ruske napade blizu Starytsia, vasi približno 5 km od meje z Rusijo, medtem ko so nekatere kijevske enote v ponedeljek delale na krepitvi obrambnih položajev na območju. Semenukha je dejal, da so lokalne oblasti od 10. maja, ko je Rusija začela napad na regijo Harkov, z obmejnih območij evakuirale okoli 10.500 ljudi.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay