Danes se bodo, da bi Ukrajini izrazili podporo, ponovno sestali voditelji Evropske unije. Ruske sile pa so medtem okrepile napade za Sievierodonetsk. Mesto v jugovzhodnem Donbasu, nad katerim je Moskva že prevzela popoln nadzor.

Zaradi nenehnega obstreljevanja ukrajinske sile v Sievierodonetsku branijo le še ruševine. Hkrati pa njihovo vztrajanje na položajih otežuje množično rusko ofenzivo v Donbasu.

“Poškodovanih je približno 90 odstotkov stavb. Več kot dve tretjini mestnih stanovanjskih objektov je popolnoma uničenih. Telekomunikacije ni,” je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky. “Zavzetje Sievierodonetska je temeljna naloga okupatorjev. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da zadržimo rusko napredovanje.”

V nedeljo je Zelensky obiskal ukrajinske čete na frontah v severovzhodni regiji Harkov. To je bila od začetka vojne njegova prva pot izven regije Kijev.

Ukrajinske sile v Donbasu so sporočile, da so bile v nedeljo ves dan v obrambi. Ruske sile so streljale na 46 krajev v regijah Donetsk in Lugansk, pri čemer so ubile najmanj tri civiliste, ranile dve osebi, uničile ali poškodovale pa 62 civilnih zgradb.

Rusko obstreljevanje se je v nedeljo nadaljevalo tudi v več regijah, kot sta Novi Buh v Mikolajevu in Sumi.

Vir: Reuters

Foto: Reuters