Ukrajinske sirote iz vasi Slavina se vračajo v Ukrajino

ByA.K.

3. februarja, 2024 , , , , ,
Foto: Freepik

Ukrajinske sirote iz vasi Slavina se vračajo v Ukrajino

V vasi Slavina pri Postojni se odvija ganljiva zgodba o usodi ukrajinskih sirot. Otroci, ki so pred skoraj dvema letoma prispeli v Slovenijo iz vojnega Ukrajine, se zdaj soočajo z nepričakovano odločitvijo – vrnitev v domovino. Ukrajinski državniki že več dni pozivajo razseljene Ukrajince, naj se vrnejo, in kaže, da se je na ta poziv odzvalo tudi vodstvo ukrajinske sirotišnice, ki skrbi za te otroke v Sloveniji. Pristojne organizacije tako v Sloveniji kot v Evropi dogajanja za zdaj ne želijo komentirati.

Vaščani Slavine so sirote sprejeli z odprtimi rokami in jim omogočili novo življenje v Sloveniji, kjer so se otroci že popolnoma vključili in navadili na svoj novi dom. Vendar pa so ukrajinske oblasti zdaj sporočile, da so pripravile prostore za otroke in jih želijo nazaj. To pa dviguje vprašanja o tem, ali je to v resnici v najboljšem interesu otrok.

Cvetka Kernel, skrbnica projekta nastanitve otrok v Slavini, je povedala: “Nas so seznanile ukrajinske oblasti in pa naša predstojnica, da se otroci odpravljajo v Ukrajino, ker so jim tam pripravili prostore in bi se lahko selili. Mi mislimo, da to ni v najboljšo korist otrok.”

Financiranje sirotišnice

Slovenska vlada namerava zagotoviti financiranje ukrajinske sirotišnice pri nas le še za pol leta, vendar pa je prepričanje Kernel, da bodo otroke odpeljali prej. To je še posebej težko glede na dejstvo, da Ukrajina še vedno doživlja vojno v nekaterih delih svoje države.

Cvetka Kernel, ki prostovoljno skrbi za projekt nastanitve sirot iz Ukrajine pri nas, je žalostna zaradi te odločitve, saj se bojo otroci vračali v državo, kjer je varnost njihovega življenja še vedno vprašljiva: “Tam v Zakarpatju ta trenutek res ni vojne, kjer je ta ustanova, je pa res, da gredo otroci nazaj v zaprto ustanovo, zdaj živijo tako kot vsi preostali otroci v Sloveniji,” je povedala skrbnica.

Končna odločitev o vrnitvi otrok pa je v rokah direktorice sirotišnice Katerine Doncove. Doncova situacije ni komentirala. Medtem na Visokem komisariatu Združenih narodov za begunce opozarjajo, da bi morale biti vse odločitve v dobro otrok ter se jih ne bi smelo vračati v razmere, ki bi ogrožale njihovo življenje. Svet Evrope pa se je pred kratkim izjasnil, da vračanje otrok ne nasprotuje.

vir; Foto: Freepik; Portal24