Ukrajinske sirote ostajajo v Sloveniji: Vrnitev v domovino za zdaj ni predvidena

Foto: Freepik

Ukrajinske sirote ostajajo v Sloveniji: Vrnitev v domovino za zdaj ni predvidena

Ukrajinske sirote, nastanjene v Slavini pri Postojni, se v juniju ne bodo vrnile v Ukrajino, kot je bilo prvotno načrtovano. Informacij o tem, kdaj naj bi se vrnitev zgodila, v uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov še nimajo.

Od maja 2022 je v Slavini nastanjenih še 13 ukrajinskih sirot, ki so prišle iz luganske sirotišnice. Prejšnji konec tedna sta se dva otroka vrnila v Ukrajino, vendar sta bila oba nameščena v rejniško družino, je potrdila koordinatorica projekta nastanitve ukrajinskih otrok Cvetka Kernel. Kot je poudarila, je selitev k ukrajinskim družinam še vedno edini način vračanja otrok v domovino.

V uradu vlade so na začetku junija potrdili, da nimajo informacij o morebitni predčasni vrnitvi otrok v Ukrajino. Kernel je pojasnila, da je vrnitev 13 otrok odvisna od uspešnosti postopkov za posvojitev in rejništvo ali odločitve ukrajinskih oblasti. Po njenem mnenju otroci med poletjem ne bodo zapustili Slovenije. Kernel prav tako ne pričakuje, da bi do konca junija kateri od otrok odšel.

Na začetku leta so luganske oblasti zahtevale vrnitev sirot v Ukrajino ter za ta namen preuredile prazno stanovanjsko hišo v Zakarpatju. Temu so v Sloveniji nasprotovali, saj so menili, da otroci v Slavini prejemajo ustrezno oskrbo in podporo v varnejšem in spodbudnejšem okolju kot v vojni razdejani Ukrajini.

Cvetka Kernel je že takrat poudarila, da bi otroci v Ukrajini imeli zgolj osnovno medicinsko oskrbo, medtem ko v Sloveniji uživajo zdravo in varno bivalno okolje ter obiskujejo vrtec in šolo. Poleg tega imajo dostop do specialističnih in razvojnih ambulant, vsi pa so se naučili govoriti slovensko.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Ferepik